Áldozatok és túlélők

Nagyváradi zsidó írókra és képzőművészekre emlékeztek május 28-án, hétfőn Nagyváradon egy emlékséta keretében, 29-én, kedden pedig filmvetítésekkel és katalógus bemutatásával zárult a kétnapos projekt. Szó esett mind a nagyváradi deportálásokról, mind a bukaresti legionárius pogromról.

Az emlékezet jövője elnevezésű projekt célja, hogy a művészet és média eszközeivel beszéljenek a holokausztról – mondta Olga Ştefan, a projekt koordinátora. Ő a váradi Tikvah Egyesület képviselőjével, Livia Cherecheşsel kalauzolta hétfőn a mintegy harminc érdeklődőt az egykori váradi nagy gettóban, megállva egy-egy olyan épületnél, amely valamelyik, a népirtás áldozatául esett vagy éppen azt túlélő alkotó életében szerepet játszott. Az indulás helye, a Rhédey-kert is jelképes volt: 74 évvel ezelőtt május utolsó és június első napjaiban innen indultak a vonatok Váradról Auschwitz felé.

A stációknál Katia Pasariuc színművész olvasott fel levélrészleteket, tanúvallomásokat. Tibor Ernő, Fux Pál, Bíró József és Bíró Márk, Heyman Éva, Salamon Juliska, Alex Leon, Antal Sándor, a Sonnenfeld család – hogy csak néhányat említsünk azok közül, akiknek emlékét felidézték hétfőn. Többek között megtudhattuk azt is, hogy a Nobel-díjas indiai író és költő, Rabindranath Tagore is járt Váradon, és a Weiszlovits-féle hotelben (későbbi Park szálló) szállt meg.

Kedden a Nagyváradi Egyetem könyvtárában bemutatták a projekt katalógusát – benne többek között a hétfőn is említett képzőművészek alkotásaival –, illetve levetítették a Tikvah Egyesület Heyman Éváról szóló, iskolásoknak készült rövidfilmjét, valamint Az emlékezet jövője projektnek az 1941-es bukaresti pogromról szóló filmjét is. A projektről részletesebben júliusi lapszámunkban olvashatnak.

2018.05.31
Galéria
Emilia Teszler, Rodica Indig és Olga Ştefan a keddi programokon
A holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító szobortól indult az emlékséta