Bővítés előtt a városi könyvtár

Margitta városi könyvtára méltó körülmények közé kerülhet a Regionális Operatív Programban az önkormányzat által elnyert, közel 5 millió lejes pályázat által.

Hetven éve kezdte meg működését a margittai városi könyvtár, jelenlegi székhelyére, a városközpontba 1972-ben költözött. A közel százéves épület azonban – az elmaradt nagyjavítások következtében – annyira leromlott, hogy beázik, gombásodik, penészedik.

Lavinia Adina Atyim könyvtárvezető érdeklődésünkre elmondta: a több mint 20 ezer kötetes állományuk sérül a méltatlan körülmények miatt, főleg az a gondjuk, hogy nincs olvasótermük, sem akkora helyiségük, ahol rendezvényeiket megtarthatnák. Az intézmény ugyanis számos eseményt szervez diákoknak, felnőtteknek, ilyenkor a közönség kénytelen a könyvespolcok között meghúzódni. Ez zavarja az éppen könyvkölcsönzésre érkezőket is. Szükségük lenne további polcokra is, és egy gyermeksarkot is kialakítanának: a még olvasni nem tudó apróságokkal foglalkoznának itt, amíg a szüleik válogatnak a könyvek között, vagy egy rendezvényt követnek figyelemmel.

Belátható időn belül teljesülhet a kívánságuk, ugyanis az önkormányzat sikeresen pályázott a Regionális Operatív Programban, mindössze 2 százalékos önrész vállalásával csaknem ötmillió lej támogatást nyert. A finanszírozási szerződést januárban írták alá, a beruházásnak két év alatt kell elkészülnie. A könyvtár mellett a projektben szerepel a közelében lévő két zöldövezet rendbetétele és a közeli gyalogátkelőnél egy közlekedési lámpa elhelyezése is.

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.26
Galéria
Korszerűsítik és bővítik a téka régi épületét
Kulcsszavak: