Kifigyelték a bukósisaktolvajt

Száznál több térfigyelő kamerával őrködnek Margitta közterületeinek és útjainak biztonságán a megyei jogú város helyi rendőrei. RAMONA DEMETER felügyelőt kérdeztük a munkájukról.

A margittai városháza földszintjén, kanyargó folyosókon végighaladva jutunk el a helyi rendőrség irodájába, ahol a térfigyelő kamerák monitorai is láthatók. A városba vezető minden út mellett, minden fő kereszteződésben, a közbiztonság szempontjából kockázatos helyeken szerelték fel a 114 készüléket – tájékoztat Ramona Demeter felügyelő. Kellene még több „szem”, remélik, továbbiakat is beszerez a város, illetve modernebbekre cserélik a meglévőket.

Az öt éve kiépített rendszerhez EU-s pályázat révén jutottak, a kamerák képein felismerhető az autók rendszáma, sötétben is az alakok a felvételeken. A képernyők előtt állandó ügyeletet tartanak. „Kétségtelenül megmutatkozott a térfigyelő rendszer visszatartó hatása: kevesebb a lopás, a közrendzavarás. Sokszor meg tudtuk akadályozni az elkövetést, amikor a képernyőkön gyanús mozgást vettünk észre, és kiszálltunk a helyszínre – magyarázza a felügyelő. – Tudják az emberek, hogy figyelünk, ezért kétszer is meggondolják, tilosba tévedjenek-e. A lakosságot pedig megnyugtatja, hogy biztonságosabb a környezetük.”

Az idén fél év alatt 29 eset felderítésében voltak a hatóságok segítségére a margittai kamerák, a közlekedési szabályok megsértői sem ússzák meg szárazon a kihágásokat, és több esetben pillanatok alatt lefülelték a tolvajokat. Ilyen, szerencsésen végződött kalandot élt át nemrégiben Major Magda kisfia is. A gyerektől a strandon ellopta valaki a kerékpáros bukósisakját. Az édesanya azonnal telefonált a polgármesteri hivatalba, ott a szolgálatos helyi rendőr megnézte a kamerafelvételeket, azonosította az enyves kezűt, és vissza is szerezte a sisakot Majorék nagy örömére.

Készült a Margittai Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.26
Galéria
Ramona Demeter és kollégái rajta tartják a szemüket a városon
Kulcsszavak: