Tűzoltóautót adományoztak a községnek

Egy tűzoltóautóval gazdagodott a közelmúltban Érkörtvélyes, melynek segítségével tűz vagy akár árvíz esetén a község önkéntes tűzoltó csapata tud gyorsan és hatékonyan a lakosság szolgálatába állni.

Zih István Sándor érkörtvélyesi önkéntes tűzoltóparancsnokkal beszélgettünk a Németországból kapott tűzoltóautó hasznosságáról, az általa irányított csapatról, az érdekesebb esetekről

Ha jól tudom, adományként kapták külföldről a tűzoltóautót. Igaz?

– Tavaly ősszel kaptuk ajándékba az Iveco márkájú tűzoltóautót Németországból, egy olyan családtól, amelynek tagjai Érkörtvélyesről telepedtek ki. A család gyermekei segítettek ebben. A járványhelyzet miatt voltak nehézségek a jármű hazahozatalával, de sikerült mindent megoldani. Mintegy három hónapja érkezett meg hozzánk az autó. Működőképes, jó állapotban van, látszik, hogy nagyon vigyáztak rá. A 7,5 tonnás jármű teljesen fel van szerelve a szükséges eszközökkel: szivattyúk, locsolófejek, habporoltó, emelők, feszítő-vágó eszközök találhatóak benne. Mi is kiegészítettük kisebb-nagyobb dolgokkal a felszerelést, a helyi tanács kisebb csöveket vásárolt, ugyanis a kisebb tűzeseteknél ezek elégségesek, a nagyobb méretűek használatával hamarabb fogy el a vízkészletünk. A tűzoltóautó nem vízszállító, szerencsére a faluban több tűzcsap van, ahonnan feltölthetjük vízzel a járművet. Egyébként 1250 literes tartálya van.

Éles bevetésnél használták-e már a járművet?

– Persze. Szerencsére komoly tűzesetnél még nem kellett bevetni, de egyébként mindenhol jól lehet igénybe venni. Tarlótüzeknél, az árkokban történt tűzeseteknél már közbeléptünk akárcsak akkor, amikor szemetet gyújtottak fel. Közel van hozzánk az érmihályfalvi tűzoltólaktanya, riasztáskor elsőként őket értesíti a telefonügyeletes, aztán bennünket, ha a községben tűz keletkezik. Persze volt olyan is, hogy ott voltunk a tűzeseteknél, de eddig még nem kellett a tűzoltóautót bevetni.

 

Kiképzik az önkénteseket

Nehéz volt megtanulni a jármű használatát?

– Én kezelem az autót mint az érkörtvélyesi önkéntes tűzoltó-alakulat parancsnoka. Jártam képzésekre, háromhónapos kurzuson is részt vettem. A kollégákat én képeztem ki például arra, miként kell kihúzni, összeszedni a csöveket. Az a lényeg, hogy mindenki tudja, mit kell tennie a bevetésnél. Gyakoroltunk is sokat, minden felszerelést kipróbáltunk az autón, ellenőriztük, hogy minden működik-e. Megtanultuk az autó használatát, azt is, hogy miként kell tankolni.

A jármű sokat segít a csapat munkájában, hatékonyabban, gyorsabban tudnak közbelépni. Hogyan működik a csapat? Milyen a kapcsolatuk a hivatásos tűzoltókkal?

– Érkörtvélyesen kilenc önkéntes tűzoltó van, mindenki rendelkezik saját munkahellyel, a helyi polgármesteri hivatal alkalmazásában vagyunk, így nagyon hamar kiérünk a helyszínekre. Délután viszont körülményesebb, mert ilyenkor mindenkit külön kell értesíteni, ha baj van. Régebben nem volt kocsink, csak egy motorszivattyúnk, ennek segítségével a kutakból, csapokból szereztük a vizet. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk a hivatásos tűzoltókkal, szükség esetén szívesen válaszolnak kérdéseinkre, ők mutatták meg először, hogy miként használjuk a tűzoltóautót és a rajta lévő szivattyúkat, felszereléseket, eszközöket.

 

Sokba került a szalonnasütés

– Milyen érdekes, szokatlan esetük volt?

– Szalonnát sütött a gazda a disznóól mellett. Nagy volt a szárazság és a szél, emiatt aztán a tűz belekapott az ólba. Ennek következményeként több helyen megpörkölődött a süldő bőre, de szerencsére sikerült kimenteni, viszont az ól leégett. Mondtam is a gazdának, hogy ez elég drága szalonnasütés volt. Ez volt a legfurább esetünk, de volt olyan is, hogy a nyári konyhában feltettek a tűzhelyre főni valamit, aztán elfeledkeztek róla, s elégtek az ott tárolt ruhák. A határban voltak bozóttűzek, ezeket hamar megfékezzük, hogy ne terjedjenek tovább.

A községbeliek hogyan fogadták az adományként kapott tűzoltóautót?

– Mindenki nagyon örült neki, hisz mindenhol lehetnek gondok, nem lehet tudni, hol keletkezik tűz. Bajok bárkinél adódhatnak. Ilyen esetben tudják, hogy az önkéntes tűzoltók hamar kiérkeznek a helyszínre, így hatékonyan tudunk közbelépni, ezért nőtt a lakosság biztonságérzete. Szeretném hozzátenni, hogy az önkéntes tűzoltókból egy nagyon jó csapat állt össze. Egy-egy képzés jó hangulatú, valódi csapatépítő esemény, amikor beszélgetünk, felkészülünk, gyakorolunk.

Készült az Érkörtvélyesi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.27
Galéria
Zih István Sándor megmutatta a Németországból kapott tűzoltóautót