Szentimrét látni, Szentimréről kilátni

KUCHARSZKI ZOLTÁN huszonegy éve áll a Hegyközszentimrei Református Egyházközség szolgálatában. A több mint háromszáz tagot számláló gyülekezettel együtt sok mindent megvalósított az elmúlt években.

A parókia felújítása volt az első befektetés, a régi ajtók és ablakok teljes cseréje. Ezután nekiláttak a templom külső és belső felújításának, új korlát került a templom lépcsőjére, hogy az időseknek is könnyebb legyen a közlekedés. A gyülekezet túlnyomó része az idősebb generációhoz tartozik, de azért a fiatalok is szép számban jelen vannak az istentiszteleteken.

A közeljövőben az önkormányzat támogatásával újabb felújításokat terveznek. A régi fiúiskola renoválása a legfőbb feladat, egy határon átnyúló támogatói program lesz a segítségükre abban, hogy a régi tanoda helyén egy új közösségi házat alakítsanak ki, egy olyan épületegyüttest, ami akár ötven személy elszállásolására is alkalmas lesz. A látványterv és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében az önkormányzat segített az egyháznak.

Kimagaslóan fontos esemény volt a falu életében a 2018-ban felépült Milleniumi Szent Imre-kápolna és -kilátó felszentelése. A kápolna felépítése nagy összefogás eredménye, hiszen nem csak az egyházi vezetőség, hanem a falu közössége is rengeteget tett érte, több adománnyal segítette a projekt létrejöttét. Továbbá a nevében Szent Imre emlékét hordozó 11 Kárpát-medencei település is adományozott és segített a munkában. A kápolna felszentelését egy ökumenikus istentisztelettel ünnepelték meg, jelen voltak a hegyközszentimrei baptista testvérek, a község keresztény lakosai, a tizenegy Szentimre település képviselői, a nagyváradi római katolikus püspök, valamint a királyhágómelléki református püspök.

A kápolna rendkívül impozáns és több funkciót betöltő épület. Temetkezési szolgálatot teljesít, hűtőházzal és minden olyan felszereléssel, ami szükséges egy tisztességes temetési szertartás elvégzéséhez. Ugyanakkor kiállítási térként is szolgál, több tárlatot is rendeztek már benne. Az átadás utáni első évben tematikus kiállítás tárlaton a községet, az egyházat, a templomot, valamit Imre herceg helyi kötődéseit mutatták be az érdeklődőknek. Tavaly Potyók Tamás debreceni festőművész Várak és erődtemplomok című kiállításának adott otthont a kápolna. Idén is tervben voltak további kiállítások, de a vírushelyzet miatt sajnos elmaradnak, ám reményeik szerint bepótolják, amint lehetséges lesz.

A helybéliek részéről rengeteg önkéntes munka és szeretet van a kápolna épületében, és ami még nagyon fontos: imádság. A környékbeliek nagy érdeklődéssel fogadják a kiállításokat, mindig sokan ott vannak a megnyitókon. A halottak napi istentiszteletre az Olaszországba és Franciaországba elszármazottak is eljöttek, valamint olyanok, akik vendégként egyszerűen csak imádkozni szerettek volna a kápolnában. Ilyenkor állandó meghívott vendégszolgálat működik. Kis Géza, a nagyváradi Barátok templomának kántora volt itt például, különleges hangulatot teremtett az ünnep alatt.

Az emlékhely több mint húsz alkalommal fogadott ötven személynél is népesebb csoportokat, ők mind Imre herceg szobrához jöttek koszorút elhelyezni. Először felmentek a templomba imádkozni, majd a kápolnához sétáltak, ott szintén ének és imádság volt, majd a helyiek a gyülekezeti teremben híres szentimrei borokkal és ízletes ételekkel vendégelték meg a résztvevőket. A külföldiek különösen értékelték az egyszerű étkeket, a szalonnát, a kolbászt, a zsíros kenyeret.

Ugyancsak tavaly megszervezték a Hegyközszentimrei Értéktárat: egy olyan asztalt készítettek erre az alkalomra, ahol bemutatták a helyi termékeket: a szőlőből készült italokat, a pálinkát, a mézet, a kézműves tárgyakat, a bioélelmiszereket, amiket a faluban készítenek, és nem utolsó sorban az artézi vizet. A Tourinformon keresztül is sok látogató érkezik a faluba, Kucharszki Zoltán ebben az idegenforgalmi irodában is tevékenykedik. A legtöbb turista szállást és vendéglátást szeretne igénybe venni, ám a helyi lakosok közül egyelőre kevesen foglalkoznak házi vendéglátással. A lelkipásztor szerint azonban a jövő nemcsak a mezőgazdaságban van, hanem a turizmus is fontos potenciál lehet a vidékfejlesztésben.

Készült a Szalárdi Polgármesteri Hivatal megbízásából

2020.08.29
Galéria
A Szent Imre-kápolna és kilátó avatásán készült archív felvételünk
Kucharszki Zoltán tiszteletes és Nagy Miklós polgármester a hegyközszentimrei értékek asztala mellett