Ösztöndíj az önkormányzattól

Hiába van vakáció, munkában találjuk a bihari Gáspár András Általános Iskola igazgatóját a község központi tanintézetében. Éppen a Rákóczi Szövetség jóvoltából a magyar oktatásba beiratkozott gyerekeket segítő iskolatáskák szétosztásán munkálkodik, Érmellékre viszik a csomagokat a kollégái. CIORBA MIHÁLY igazgatótól megtudjuk, hogy a tanintézethez tartozik még a hegyközkovácsi Csokonai Vitéz Mihály Elemi Iskola, az ottani Szamóca óvoda, és a bihari óvoda.

Intézményfenntartóként Bihar község önkormányzata rendszeresen támogatja költségvetéséből a tanügyet. Az iskola tornatermének héjazatát újra cserélték, a korábbi beázás miatt megrongálódott gipszkarton mennyezetet úgyszintén, ki is festettek, a bihari elemi iskola tetejét ugyancsak felújították, ott is festettek, Kovácsiban az iskola tornatermében új, elektromos fűtési rendszert szereltek be, az óvodában festettek – sorolja csak az elmúlt két évben történteket Ciorba Mihály igazgató.

De nincs vége a felsorolásnak: a bihari normál programú óvodát is kifesttették önkormányzati pénzből, a magyar kormány támogatásából pedig 100 ezer euró értékben renoválták a napközis óvoda épületét, illetve játszóteret is kialakítottak az udvarán, egy másikat pedig a kovácsi óvodában.

Bihar község költségvetéséből az általános iskolában négy szaklabort rendeztek be, többek között okostáblákkal is felszerelték ezeket, illetve minden osztályban hozzáférhető az internet – folytatja az oktatás színvonalának emelését szolgáló beruházások sorát Ciorba Mihály. Ezek közé tartozik az a példaértékű gyakorlat is, mely szerint az önkormányzat tanulmányi és érdemösztöndíjjal jutalmazza a kiemelkedően jó osztályzatokat elérő, illetve különféle tanulmányi versenyeken jól szereplő gimnazista diákokat. Ezt is két éve vezették be, a díjazottak tanév végén kapják meg az 1250 lejes jutalmukat. „Hatásos ez az ösztönzés, hiszen emelkedett a tanulmányi átlag” – jegyezte meg elégedetten az iskolaigazgató.

Készült Bihar Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.30
Galéria
Ciorba Mihály, a bihari Gáspár András Általános Iskola igazgatója