Száldobágyon köszöntik az időseket

Saját erejéből nehezen tudná kigazdálkodni a Hegyközszáldobágyi Református Egyházközség a körülményeiket jobbító munkálatok árát, de Hegyközpályi önkormányzata minden évben támogatja őket, és ennek a segítségnek köszönhetően gyarapodnak.

Megközelítőleg 360 lelkes a hegyközszáldobágyi református gyülekezet, lelkipásztoruk, Kelemen István közel negyedszázada szolgál az egyházközségben. Petri Zoltán gondnok elmondása szerint bár mindenki fizeti az egyházfenntartói járulékot, abból nemigen futná jelentősebb korszerűsítésekre. Ennek ellenére a közelmúltban sikerült a templomukat kívül-belül felújíttatni, kicserélték az ablakokat is, ebben az évben pedig az ajtók következnek. Hogy miből telt minderre? A hegyközpályi önkormányzat költségvetéséből minden évben 9500 lejt különítenek el számukra. A saját forrásukat ezzel kiegészítve tudták elvégeztetni a templomfelújítást, másik évben a parókia külső szigetelését és festését, tavaly pedig a helyi művelődési ház elektromos hálózatának teljes cseréjét. A száldobágyi kultúrház ugyanis egyházi tulajdonban van.

Hegyközszáldobágyon átlagosnak mondható, 15-20 százalékos a templomlátogatás. Kedvelik viszont a helybeli gyerekek, fiatalok a vakációs bibliaheteket, ami – ahogy a neve is mutatja – egyhetes közös elfoglaltság, ilyenkor egy meghatározott bibliai témát dolgoznak fel, elemeznek, magyaráznak, s a lelki épülést kézműves foglalkozásokkal, játékkal, kis előadás betanulásával egészítik ki, s a tanultakat a kicsik vasárnap bemutatják a gyülekezetnek. Általában 30-35 gyermek vesz részt a bibliaheteken, de sajnos a járvány miatt erről az idén le kellett mondaniuk – meséli Petri Zoltán.

Ugyancsak a száldobágyi református közösség fontos rendezvénye az idősek vasárnapja – tudjuk meg a gondnoktól. Október első vasárnapján szokták ezt megtartani, az istentisztelet után. Ilyenkor a gyerekek szintén műsorral köszöntik a falubeli szépkorúakat, aztán szeretetvendégséget tartanak.

„Készülünk rá az idén is, reméljük, hogy semmi sem akadályozza meg ezt a családias összejövetelt” – teszi hozzá Petri Zoltán.

Készült Hegyközpályi Község Polgármesteri Hivatala megbízásából

2020.08.30
Galéria
Petri Zoltán, a Hegyközszáldobágyi Református Egyházközség gondnoka
Száldobágy református temploma kívül-belül megújult