Elkészült a várasfenesi református temető kápolnája

PATAKY ILDIKÓ, a Várasfenesi Református Egyházközség lelkipásztora 2017 novemberben foglalta el szolgálati helyét. Eredményes éveket tudhat maga mögött, jelenleg az új kápolna avatására készül.

Pataky Ildikó várasfenesi lelkipásztortól megtudtuk, hogy 2018 januárjában indították el a kápolna megépítéséhez szükséges engedélyek beszerzését, s ez a folyamat 2019 nyarára fejeződött be. Tavaly szeptemberében fogtak hozzá a kápolna építéséhez a várasfenesi református temetőben. Az első kapavágásokat Molnár Csaba, az RMDSZ várasfenesi körzeti szervezetének elnöke végezte el, ő mindenben segített, amiben csak tudott.

Adakozó gyülekezet

Pataky Ildikó kiemelte, hogy a református temető kápolnája az RMDSZ hatékony támogatásának, valamint az emberek jókedvű adakozásának köszönhetően készült el. Nagy dolognak számít ez a nagylelkű, önzetlen gyülekezeti támogatás, ugyanis a hívek jelentős összeggel járultak hozzá a kápolna létrehozásához. Fontos, hogy ilyen adakozók, segítőkészek az emberek. Az adakozókészség szerencsére más alkalmakkor is megnyilvánult már. A gyülekezet a rendezvények szervezésében is az élen jár, amikor csak szükség volt rá, az egyháztagok nem haboztak részt vállalni a feladatokban.

Jelenleg az utolsó simításokat végzik a kápolnán a kivitelező helyi vállalkozó emberei. Az elképzelések, remények szerint, ha minden jól megy, és a járványhelyzet is lehetővé teszi, még ebben a hónapban tartanak hálaadó istentiszteletet az elkészült kápolnánál.

Közösen, összefogva

A várasfenesi református gyülekezetnek régi vágya volt a kápolna létesítése. Amikor Pataky Ildikó 2017-ben Várasfenesre jött, akkor is ez volt a gyülekezet legfontosabb igénye. „Hálásak lehetünk, hogy egy év alatt közös erővel, összefogva felépítettük a református temető kápolnáját Az impozáns épület körülbelül 200 négyzetméter, s reméljük, mihamarabb használatba adhatjuk” – közölte a parókus lelkész.

A Bihar Megyei Tanács magyar vezetése az utóbbi esztendőkben támogatásokban részesítette a várasfenesi református egyházközséget is. Különféle javításokra kaptak pénzt, rendbe tették a parókiát, és teljesen felújították a gyülekezeti termet is.

A várasfenesi reformátusok 700 lelket számláló gyülekezetet alkotnak, és annak ellenére, hogy a vírus „megtépázta” a templomba járást, vasárnaponként így is mintegy 100-an vesznek részt az istentiszteleteken.

Készült az RMDSZ megbízásából

2020.09.03
Galéria
Hamarosan teljesen befejeződnek a várasfenesi református temető új kápolnájának építése
Pataky Ildikó, a várasfenesi református gyülekezet lelkipásztora