Szent László-szobrot állítottak Magyarremetén

Szent László szobrának felavatása a hét esztendővel ezelőtt elindított Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok újabb maradandó eredménye.

„A dél-bihari szórvány fontos a megye magyar többségű közösségei számára is, például a magyar napok idején a megye szinte valamennyi magyar vezetésű települése hozzájárul a program sikeréhez. Ennek az összefogásnak, illetve az egyházakkal és a civil szervezetekkel létrejött hatékony együttműködésnek a legújabb eredménye Szent László szobra Magyarremetén” – fogalmazott Bálind György, az RMDSZ magyarremetei szervezetének elnöke.

A Szent László-szobor felavatása kapcsán annak idején elhangzott, a román többségű vidéken élő magyarok ugyanolyan tagjai közösségünknek, mint azok, akiknek megadatott, hogy tömbmagyar vidéken élhessenek. Az érdekvédelmi szervezetnek és a történelmi magyar egyházaknak fontos, hogy megteremtsék számukra ugyanazokat a lehetőségeket a kulturális és szellemi fejlődés, a magyarságtudat erősítése érdekében. „Meg kell mutatnunk, hogy itt voltunk és itt vagyunk, hogy építő közössége vagyunk ennek a vidéknek, az országnak, és értéket teremtettünk, amit szándékozunk megőrizni is. Ehhez párbeszédre, kölcsönös tiszteletre és konszenzusra van szükség, és, amint látszik, kellő bölcsességgel ezt sikerül is elérni a Belényesi-medencében. Ennek eredménye Szent László legújabb szobra is.”

„Ez az alkalom mérföldkő mind a református egyházunk, mind a magyarremetei magyarság életében – emelte ki a szobor avatásakor Csiszér Norbert Loránd magyarremetei református parókus lelkész. – Az Árpád-kori templomunkban több évszázados falfestmények találhatók, ahogy Bunyitay fogalmazta: »belsejének szép titka több évszázados sírjából új életre támad«. A falfestmények feltárásakor találták meg többek között Szent László alakját, sőt Szent László legendájának képét is, amely töredékes, de kivehető formában megmaradt az utókornak”. A tiszteletes hozzátette: „Szent László vagy más néven I. László magyar király 1077-től, fontos személyiség a magyar történelem alakulásában, tiszteletünket kifejezve állítunk neki szobrot, hogy emlékeztessen a múltunkra, és biztasson a jelenben. Mi, a településen élők nemzetiségtől függetlenül olyan eseménynek lehetünk fül- és szemtanúi, mely üzen a jelen és a jövő nemzedékének. Azt üzeni, hogy bármi is történt a történelem viharos éveiben, van összefogás, megmaradás, testvériség” – hangsúlyozta Csiszér Norbert Loránd.

Készült az RMDSZ megbízásából

2020.09.04
Galéria