Mátyás király szobra Belényessonkolyoson

Belényessonkolyoson 2019. szeptember 6-án állították fel a helyi református templom kertjében Mátyás király szobrát a tavalyi Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok rendezvénysorozat alkalmával.

Fenesi Ferenc, az RMDSZ belényessonkolyosi körzetének elnöke kifejtette, hogy igazságos királyunk mellszobrának felavatása előtt ünnepi istentiszteletet tartottak, délután a hagyományőrző néptánccsoportok léptek fel. Igazi szívet-lelket melengető, emlékezetes esemény volt a falu, a térség magyarsága számára.

Fenesi Ferenctől megtudtuk, hogy Körösjánosfalva is gazdagodik majd egy történelmi személyiségről készült alkotással, éspedig Hunyadi János szobrával. A tervek szerint az idei Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon avatták volna fel a már elkészült szobrot, de a koronavírus-járvány miatt erre még nem kerülhetett sor.

Egyházi támogatások

Fenesi Ferenc, aki a Belényessonkolyosi Református Egyházközség gondnoka is, elmondta még, hogy a falu mintegy 900 lakosából körülbelül 150 magyar nemzetiségű. A helyi református gyülekezet 120-130 lelket számlál, szerencsére 30-40 százalékuk templomba járó.

A Bihar Megyei Tanács magyar vezetésének jóvoltából a belényessonkolyosi gyülekezet is kapott egyházi támogatásokat az elmúlt években. Nagyon szépen felújították belülről a gyülekezeti házat, és a terem központifűtés-rendszerét is. Néhány éve pedig a templom külső részén voltak korszerűsítések és a parókián is.

Szász Zoltán belényessonkolyosi református lelkipásztor arról beszélt, hogy nagyon adakozók és segítőkészek az itteni emberek. Sok gyülekezeti tag segítette kalákában a gyülekezeti ház rendbetételét, és bármikor szívesen jöttek közmunkában segíteni. A közelmúltban tartott konfirmáción a szülők nagyon szép terítőket és abroszokat adományoztak a templomnak és a gyülekezeti háznak.

Készült az RMDSZ megbízásából

2020.09.04
Galéria
A tavalyi szoboravatás egyik momentuma