„Járjunk az igazság útján”

A köröstárkányi magyarság látszólag összezárta sorait, és egy emberként sorakozott fel a szeptember 27-i helyhatósági választásokon független polgármester-jelöltként elinduló BENEDEK ATTILA mögött. Ha ez az egység a választás napján is megmutatkozik, a Belényesi-medence egyetlen magyar többségű községében húsz év után újra sikerül magyar polgármestert állítani.

Benedek Attila Köröstárkány szülötte, itt nőtt fel, majd 2003 és 2016 között a székelyföldi Parajdon élt és dolgozott. Négy esztendővel ezelőtt, immár öt gyermek édesapjaként döntött úgy családjával, hogy visszatérnek Dél-Biharba. Elismert térképész szakember, a közösség egyik oszlopos tagja, akit a helybeliek jelentős része, közte a református egyház presbitériuma, arra kérte, induljon a helyhatósági választáson, és polgármesterjelöltként vigye sikerre a köröstárkányi magyarok ügyeit. A községben immár húsz éve nem sikerül magyar polgármestert választani annak ellenére, hogy a Belényesi-medencében Tárkány az egyetlen magyar többségű község.

Arra, hogy miért vállalta a jelöltséget, Benedek Attila így válaszolt:

– Sokszor beszélgettünk erről, és támogattak, hogy induljak el ezen a megmérettetésen. Nagyon sokat jelentett, hogy ennyien mellettem állnak, és szeretnék, hogy polgármester legyek. Ha ők támogatnak, és ha Isten mellettem áll, akkor a falu érdekében, az igazság útján járva szeretnék szolgálni és végezni azt a feladatot, ami rám hárul. Nagyon reméljük, Isten is úgy akarja, hogy magyar polgármesterként dolgozzak majd együtt leendő munkatársaimmal a következő négy-nyolc évben.

– Mit tart igazi kihívásnak ebben a megmérettetésben, illetve az ezt követő időszakban?

– A falubeliek mentalitását, illetve az összetartozás érzését helyrebillenteni vagy kerekké tenni, kiteljesíteni, ami csorbát szenvedett az utóbbi években. Nagyon látszik, mindenki tudja ezt. Ez lesz a legnehezebb, a morális és a mentális egyensúly megteremtése. Meggyőződésem, a dolgainkat csakis az viheti előre, ha az igazságban gondolkodunk minden téren.

– Miképpen forrasztaná össze ismét ezt a megtört egységet?

– Ez nehéz kérdés a számomra, de úgy gondolom, hogy ha én, a munkatársaim, a falu, illetve a község más vezetői, akik eddig is sokat munkálkodtak ezért a közösségért, elsősorban önmagunkat adjuk, ha nyitottak vagyunk az emberek felé, és őszintén állunk hozzájuk, akkor ez segít a legtöbbet. Semmi provokáció, semmi rábeszélés nem tud segíteni az emberi gondolkodáson, hanem csak az, ha megélem önmagamat, és mint istenfélő ember mutatok példát másoknak. Én ebben szeretnék elől járni.

– Úgy gondolja, lesz elég ereje ahhoz, hogy ebben a kis közösségben megtapasztalható szakadást összeforrassza?

– Nem, nem úgy gondolom, hogy nekem lesz erőm, hanem bízom abban, hogy Isten elhozta ezt a pillanatot, mivel én megbékéltem ezzel a gondolattal, ez nekem fontos momentum volt, és az Ő segítségével és a falu jó belátásával, csapatmunkával, közösen tudjuk ezt elérni. Én egyedül nem fogom tudni, de együtt, közösen és közösségben sikerül. A közösség összeköt bennünket nemcsak egy elv szerint, hanem szívünk és gondolkodásunk alapján is összekovácsol.

– Ön most csöppen bele a nagybetűs közéletbe. Mennyire bírja a kritikát?

– Eléggé megszoktam már, állom a sarat. Korábban le-letört az igazságtalan bírálat, volt már benne részem, de felálltam, Isten mellettem volt és segített, voltak bátorítóim és segítőim, a családom, akikkel átvészeltem a nehéz időszakokat. Tudom, hogy mindig voltak és lesznek olyanok, akiknek nem lehet megfelelni. De azt is tudom, hogy ha közösségben és együttes erővel dolgozunk közös ügyeinkért, és őszintén beszélünk az emberekkel, megismertetjük velük az őket érintő ügyek hátterét, akkor a kritikus hangok is alábbhagynak majd. Konfliktuskerülő ember vagyok, nem szeretek vitatkozni, főleg az értelmetlen vitákat kerülöm, mert ezek nem visznek bennünket előre. Megvárom inkább a megfelelő pillanatot, amikor megfelelő választ adhatok a felvetődő kérdésekre.

– Parajdon hosszú időt, tizenhárom évet töltött el. Mi az, amit ott megtapasztalt, és itt, Köröstárkányban is megvalósítaná?

– Hálás vagyok ezért az időszakért. Bár nem volt könnyű, főleg az elején, amikor a pályámat kezdtem, voltak nehézségek, és sok időbe telt, amíg minden a helyére került. Emellett ott teljesen más mentalitású közösségbe kerültem, ezért egészen más szemszögből tudom nézni az itteni dolgokat. Az egyik legfontosabb, amit szeretnék megértetni a köröstárkányi emberekkel, hogy nem a reggeltől estig történő rohanás az igazán fontos, hanem a családdal eltöltött idő számít igazán, és ez néha sokkal többet ér, mint bizonyos munkák elvégzése. Persze ugyanakkor azt is mondom, hogy az elvállalt feladatokat teljesíteni kell.

– Melyek a legfőbb tennivalók, amelyekkel elkezdené polgármesteri munkáját?

– Az egyik legfontosabb a hivatali munkaidő betartása és betartatása. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy az ügyfélfogadás a meghirdetett időpontokban működjön is. Az alkalmazottaknak pedig a munkaidőben a munkahelyükön kell lenniük, hogy a lakosok, akik felkeresik a hivatalt, el tudják rendezni ügyes-bajos dolgaikat. A polgármesternek is az a feladata, hogy a közösség szolgálatában álljon, és ha más elfoglaltsága nem szólítja el a településről, akkor álljon a lakosság rendelkezésére. Lehessen hozzá bekopogni, lehessen elmondani az észrevételeket és a javaslatokat, hogy kialakuljon az együttműködés a községbeliekkel, hogy lássák, közös a munka egy közös cél érdekében. Emellett természetesen folytatni kell az elkezdett beruházásokat, projekteket, de közösen kell kigondolnunk azt is, hogy a községnek mire van elsősorban szüksége. Olyan beruházásokat is el kell indítani, amelyek ténylegesen szolgálják a lakosságot, kényelmesebbé, élhetőbbé, otthonosabbá teszik a községet.

Készült az RMDSZ megbízásából

2020.09.04
Galéria