Tudásra alapozhatnak jövőt Biharpüspökiben

Többszereplős, határon átívelő projekt fontos részeként újították fel a Biharpüspöki Református Egyházközség gyülekezeti házát és templomának egyedi tornyát. Felnőttképzés és az idegenforgalom minőségének javítása a célja az együttműködésnek.

Még a nyár közepén történt meg a biharpüspöki református gyülekezeti ház és a torony felújításának hivatalos átvétele. A munkálatokra a román–magyar határ menti együttműködést segítő európai uniós alapból finanszírozott, az idegenforgalmi szolgáltatások színvonalának emelésére hivatott pályázat eredményeként kerülhetett sor. A pályázat összértéke valamivel több mint 2,7 millió euró, irányítója a Bihar megyei úti célok menedzsmentjével foglalkozó ügynökség (Agenția de Management al Destinației Bihor – AMD), partnerei pedig különböző egyházak a határ itteni és Hajdú-Bihar megyei oldaláról: a körösszegapáti román ortodox parókia, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Biharpüspöki Református Egyházközség, a várad-ősi ortodox parókia és a Kerpenyéd községbeli Izbuc kolostor.

Amint a For Tour munkacímet viselő projekt háromnyelvű (román, magyar, angol) honlapján (https://fortourbhhb.ro) megfogalmazták: a pályázat célja a Bihar–Hajdú-Bihar eurorégióban található természeti és emberi erőforrások felhasználásával és továbbképzésével a helyi turizmus, a turisztikai szolgáltatások és a vendéglátás hatékonyságának javítása. Ehhez 6 továbbképző központot létesítenek, és ott hagyományos népi mesterségekre és vendéglátós szakmákra (panzió‑ vagy szállodavezető, borszakértő, pincér, szakács) oktatják a jelentkezőket, továbbá helyi idegenvezetőket, kultúrreferenseket is képeznek. Összesen 1020 személy ingyenes oktatását vállalták. Emellett a kapcsolatépítéssel elő akarják mozdítani az eurorégión belüli idegenforgalmat, vásárok, termékbemutatók szervezésével népszerűsítik a helyi termékeket, szolgáltatásokat, az ágazatban tevékenykedők számára szakmai találkozókat rendeznek, és a szakképzett munkaerő foglalkoztatását szolgáló adatbázist is létrehoznak. A jövő augusztusban záruló projekt 2019 márciusában kezdődött.

Biharpüspöki református egyházközségét a projektvezető ügynökség kérte fel partnernek – közölte érdeklődésünkre Szigeti Ferenc parókus lelkész. A hajdan felekezeti iskolaként és tanítói lakásként szolgáló épületet pereskedés után, nagyon elhanyagolt állapotban kapta vissza az egyház. Egy évtizede félig renoválták, de most nagy örömükre szolgál, hogy kívül-belül megújult az épület. A templomtesttől külön álló, közel 30 méter magas műemlék torony is megérett már a tatarozásra – mondta a lelkipásztor. A bástyaszerűen kiképzett tetejéről szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a környékre; ezzel igyekeznek bevonni ezt a városrészt is a turisztikai programba, hiszen bárkit szívesen látnak, aki fel akar kapaszkodni a nem kevés lépcsőfokon.

Rendezték a két említett épület közötti udvart is, és virágoskertet, tanösvényt alakítottak ki. A gyülekezeti ház pedig a projekt keretében meghirdetett tanfolyamoknak ad otthont. Kézi szövést, kertészetet és tájépítészetet oktatnak, illetve sommelier-ket képeznek. A tanfolyamokat a projektvezető ügynökség hirdette meg, lebonyolításukért is az felel, az ingatlan változatlanul egyházi tulajdonban marad.

Összesen 390 négyzetméter belső és 3400 négyzetméternyi külső teret tettek rendbe, illetve rendeztek be, látták el bútorzattal valamivel több mint 1,5 millió lej értékben. Tantermeket, műhelyeket alakítottak ki, a pincét is korszerűsítették. A hivatalos átvételen mások mellett jelen volt Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök, Szabó József megyemenedzser és Pafka Ernő építész-tervező. Augusztus elején hálaadó istentiszteletet tartottak a püspöki református templomban a létesítmény elkészülte alkalmából.

2020.09.09
Galéria
Impozáns és egyedi templomtoronnyal büszkélkedhet a püspöki református egyházközség
A rendbe tett épület és a kert a toronyból
Megyei önkormányzati vezetők az építész és a kivitelező társaságában a júliusi átvételen
Kertészetet oktatnak az átalakított udvaron