Érbogyoszlón tartható a folytonosság

Érbogyoszló az a magyar többségű község, ahol nem számít újdonságnak, hogy többen is jelöltetik magukat az RMDSZ által szervezett előválasztáson. Ehhez a „hagyományhoz” ezúttal is hűek maradtak.

A községházán viszonylagos csend honol, a járvány okozataként gyéren járnak ügyes-bajos dolgaikat intézni a falubeliek. Az irodában Kócza István érbogyoszlói polgármester és helyettese, Gulya Andrea a soron következő feladatokat tárgyalja. Mert abból mindig van elég – jegyzi meg mosolyogva az elöljáró. Látszik rajta, hogy már túl van az előválasztás okozta feszültségen. Mint mondja, aki indul egy ilyen megmérettetésen, az többnyire reménykedik is a sikerben, hacsak nem azért veselkedik neki, hogy egy másik jelölttől szavazatokat vonjon el, ily módon kedvezve a harmadiknak.

Kócza István mindvégig reménykedett abban, hogy az előválasztáson ismét bizalmat szavaznak neki a község lakói, de maga is meglepődött a nagyarányú győzelmén. Két kihívója is akadt, egyikük Vékony Mihály, aki már három választási cikluson át állt a község élén. Négy évvel ezelőtt épp őt fosztotta meg Kócza István a polgármesteri széktől. Vékonynak ezúttal nem sikerült revansot vennie. A másik jelölt Némethy Gyöngyi volt, számára sem ismeretlen az önkormányzati munka, 2008–2012 között volt alpolgármester. A voksok összesítése után a jelenlegi polgármester a szavazatok háromnegyedét tudhatta magáénak.

A meggyőzően fölényes győzelemért minden bizonnyal eredményeket kellett felmutatni. A hivatalban levő vezetőnek nem volt könnyű dolga az eltelt négy évben, hisz minden előzetes tapasztalat nélkül került a bogyoszlói helyi közigazgatás élére. Négy évvel ezelőtt aktív kampányt folytatott, de most nem volt ideje az emberek győzködésére. Úgy vélte, hogy az eltelt négy évben folytatott munkája többet ér bármilyen másfajta korteskedésnél, ha ezzel nem tud nyerni, akkor elfogadja a közösség döntését.

Mint mondja, tervekből sosem volt hiány, ha mindet nem is sikerült megvalósítaniuk, de eredményes négy évet tudhat maga mögött. Számtalan olyan megkezdett projektjük van, amely a következő négy évben fejeződik be. Ilyen például az új községháza építése. A terv szerint a jelenlegi is megmarad, gyakorlatilag hozzáépítik az újat. Az emelendő ingatlan földszintjén egészségügyi központ is helyet fog kapni. Ide kerül az irattár is. Az emeleti részben pedig gyűlés- és házasságkötő termet, továbbá irodákat alakítanak ki. A beruházás elkezdésekor, 2016-ban a munkálatok összértéke 1,5 millió lejre rúgott. Ebben az összegben a régi épület renoválása mellett az új bútorzat ára is benne van – magyarázza Kócza István.

A községet alkotó mindkét faluban, Érbogyoszlón és Albison sikerült az összes utcát leaszfaltozniuk, ez 7 kilométer aszfaltburkolatot jelent. Folyamatban van a két falu közötti út újraaszfaltozása. Négy modern buszmegállót vásároltak, az albisi óvoda külső-belső felújításon esett át, az érbogyoszlói óvodánál külső tereprendezést hajtottak végre. A községközponti iskolában benti illemhelyeket alakítottak ki, új köntöst is kapott az épület. Elkezdődött hat játszótér kialakítása, a felszereléseket már meg is vásárolták – sorolja az előválasztáson részt vevőket meggyőző „érveit” a polgármester.

A községnek további arculatváltásra van szüksége, véli Kócza István. Tudja, hogy sokaknak fájó pont, de a porták előtti szilvafák kivágását szorgalmazni fogja. Helyette dísznövényeket fognak telepíteni. Továbbá a tervekben szerepel a közvilágítás korszerűsítése is. Albison vásároltak egy régi házat, abban falumúzeumot alakítanak majd ki.

Az elmúlt időszak esőzéseinek következményeire is rákérdezünk. Érbogyoszlót is elérte az áradás, s annak enyhébb lefolyása az Ér patak medrének kotrásával elérhető lett volna. Kócza a vízügy vezetőivel meg is állapodott arról, hogy a munkálatokhoz szükséges üzemanyag fejében kitakarítják a patakmedret, ám a helyi önkormányzati képviselők nem hagyták jóvá a kezdeményezést.

A tizenegy helyi tanácsosból hét RMDSZ-es, kettő az Erdélyi Magyar Néppárt tagja, egy nemzeti liberális párti és egy független. Kócza most azt szorgalmazza, hogy a szeptember 27-re kitűzött helyhatósági választás RMDSZ-es sikert hozzon, és a jelenlegi hét helyett legalább kilenc képviselői mandátumra számít.

Adódott a kérdés, mivel magyarázható, hogy egy magyarok lakta községben mindig akad olyan személy, aki román pártok színeiben indul a polgármesteri székért. Kócza meggyőződése, hogy ezek a személyek valójában nem RMDSZ-ellenesek. Ez inkább egyvalakinek tulajdonítható, aki maga szeretne lenni a megmondóember a Szövetség helyi szervezetén belül. Emiatt egyesek meghátráltak, és engedtek más pártok csábításának – állítja a polgármester.

2020.09.09
Galéria
Kócza István polgármester fölényesen megnyerte az előválasztást
A község minden utcája aszfaltozott
Gulya Andrea alpolgármesterként folytathatná az új mandátumban is
Épül a községháza új szárnya
A jelenlegi polgármesteri hivatal
A bogyoszlói iskola kívül is megújult
Játszótér számára készítették elő a terepet
Az elöljáró hadat üzent az út menti szilvafáknak, virágokat s díszcserjéket szeretne helyettük
Esztétikus buszmegállókat szereztek be