Autóbusz-pályaudvarokat építenek a megyében

Szeptember 15-én írták alá a Bihar Megyei Tanács székhelyén a belényesi korszerű autóbusz-pályaudvar megépítéséről szóló szerződést a megyei tanácselnök és az érintett város polgármestere jelenlétében. A dokumentumot a megyei önkormányzat által létrehozott Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség (ADD) igazgatója és kivitelező cég képviselője látta el kézjegyével.

A tervpályázat nyertese az Evalstar Serv Kft. mint fővállalkozó, valamint a Dărăban–Radu–Ioan egyéni műépítészi iroda közötti társulás, a beruházás értéke áfa nélkül 895 582 lej. A pályázatra egyébként három ajánlat érkezett a megszabott határidőig. A beruházás finanszírozását a Bihar Megyei Tanács Hosszú Távú Fejlesztési Ügynöksége (Agenţia pentru Dezvoltare Durabilă – ADD) biztosítja a megyei önkormányzat keretéből.

– A licitáció nyertesének két hónap alatt kell elkészítenie a műszaki terveket, és öt hónap alatt a kivitelezést. Ez utóbbi értéke 853 310 lej, az előkészítésre, illetve a műszaki tervre 42 272 lej van előirányozva áfa nélkül – nyilatkozta Vitályos Barna, az ADD igazgatója.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke kifejtette:„A belényesi mellett hamarosan aláírjuk a margittai autóbusz-pályaudvar kivitelezésére vonatkozó szerződést is. Az következő időszakban pedig véglegesítjük a Nagyszalontán és Székelyhídon létesítendő buszállomás dokumentációját”.

Petru Mlendea, Belényes polgármestere közölte, hogy nagyon jól működtek együtt a megyei önkormányzattal, és azon belül a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökséggel, különösen hatékonyak voltak az ADD közreműködésével végzett ottani beruházások. Hozzátette: a város számára nagyon hasznos ez az új befektetés, ugyanis a Belényesben tanuló mintegy 4000 diák kétharmada a környező településeken lakik, és naponta jár be a városba. Ugyanakkor néhány cég alkalmazottai is ingáznak Belényesbe, így ők is igénybe vehetik a kitűnő körülményeket biztosító buszállomást. Ezt a létesítményt hatékonyan tudják majd használni azok is, akik Aranyosláposra, Mézgedre, Biharfüredre, Pádisra vagy Kiskóhra látogatnak, hiszen nincs mindenkinek saját személyautója.

2020.09.15
Galéria
A belényesi buszpályaudvar látványterve
Aláírták a tervezésről és kivitelezésről szóló szerződést