Az eredményeket mérlegeljék, ne az ígéreteket

„Szeptember 27-én rajtunk, nagyváradi magyarokon múlik, hogy lesz-e magyar vezető a váradi polgármesteri hivatalban. Döntésünket tudatosan vállalnunk kell, mert ennek eredményeként alakul a következő négy évben a helyi önkormányzatunk minden határozata, mely gyermekeink, időseink és saját jövőnket alakítja”, jelentette ki BIRO ROZÁLIA RMDSZ-es parlamenti  képviselő.

– Hogyan emlékszik vissza alpolgármesteri munkájára?

– 2001–2012 között lehettem Nagyvárad magyar alpolgármestere közösségünk bizalmának köszönhetően. Megtiszteltetés volt és marad számomra, hogy ezt a képviseleti munkát végezhettem és végzem most is parlamenti képviselői minőségben. A sok éves tapasztalat azt bizonyította, szükség van magyar alpolgármesterre, aki ha kell egész napját arra fordítja, hogy odafigyeljen, ismerje és felvállalja a nagyváradi magyarok gondjait, elvárásait és megvalósítsa azokat együtt, csapatban, mindazokkal, akik más intézményekben, döntéshozó munkakörben ugyanezt az érdekképviselést vállalták. Összefogással olyan eredményeket lehetett elérni, melyek életünket gazdagabbá, szebbé tették. Egyházaink vagyonának visszaszolgáltatása, a nagyváradi vár felújítása, a nyári színház megépítése, a megyei kórház modernizálása, a Körös-part felújítása, magyar iskoláink épületeinek felújítása, tanulók ingyenes egészségügyi szűrése, úszásoktatás, nappali idősközpontok működtetése, az onkológiai központ megépítése, önálló, magyar kulturális intézmények létrehozása és működtetése csupán néhány példa arra, amit az RMDSZ intézményvezetői tisztségekben – minisztertől, megyei tanácselnökön, alpolgármesteren keresztül helyi tanácsos szintig – megvalósított, köszönhetően a nagyváradi és Bihar megyei magyar emberek bizalmának.

– Mi történt azután, hogy már nem volt RMDSZ-es alpolgármester Nagyváradon?

– Abban a pillanatban, amikor elveszítettük az alpolgármesteri tisztséget, a polgármesteri hivatalhoz tartozó intézményekben 16 magyar igazgató, aligazgató dolgozott, és hozott döntéseket közszállítás, távfűtés, piacok működtetése, vízszolgáltatás, egészségügyi szolgáltatások, műemlékvédelem, épített örökség megőrzése terén, alapozva közösségünk értékrendjére, magyarságunk elvárásait szem előtt tartva. Ma egy magyar ember sem dolgozik ilyen tisztségben a városhoz tartozó intézményekben.  

– Milyen hatással lehet a magyar közösségre az, ha a következő négy évben sem lesz magyar vezető a polgármesteri hivatalban?

– A 2012-es költségvetésben, miközben a gazdasági igazgatóságot is irányítottam a hivatalban, 1,7 milliárd lej volt előirányozva egyházak és civil szervezetek támogatására. Miután a magyar alpolgármester ottléte már nem volt akadály, módosították a költségvetést: a civil szervezetek számára nulla, az egyházaknak minimális összeget hagyva. És ez így van immár nyolc éve. A magyar bölcsődét fél évvel az alpolgármesteri tisztség elvesztése után román anyanyelvű alkalmazottakkal „bővítették”. Tessék mondani, hogyan lehet egy kétéves gyermeket számára idegen nyelven megvigasztalni? Nyilvánvaló tehát, hogy kell egy magyar városvezető. Nem a román közösség ellen, hanem a magyar közösségért! Nem a román iskolák, civil szervezetek, egyházak ellen, hanem a magyar iskolákért, a magyar egyházakért, a magyar civil szervezetekért, a magyar emberekért! Méghozzá olyan magyar vezetőre van szükség, aki itt lakik, itt él, itt járnak iskolába a gyermekei, itt dolgozik, és rendelkezik döntéshozói közigazgatási tapasztalattal.

– A vasárnapi helyhatósági választásokkal kapcsolatban mit üzen a nagyváradiaknak?

– Kérem, hogy az eddig eltelt 30 év eredményeit mérlegeljék, ne az ígéreteket. Mérlegeljék mindazt, ami sok munkával, közösség iránti alázattal és szeretettel megvalósult a nagyváradi magyar közösségért. És a mérlegelés után szánjunk fél órát az életünkből arra, hogy elmenjünk szavazni, bizalmat nyújtani az RMDSZ polgármester-jelöltjének, Cseke Attilának, az RMDSZ tanácsos -jelöltjeinek, valamint a megyei tanácselnök és tanácsos-jelölteknek. Szavazatunkkal azt a lehetőséget adjuk a kezükbe, hogy a következő négy évben minden váradi magyarért dolgozzanak. Azt a lehetőséget kapjuk szavazatunk által, hogy számon kérhessük választottjainkat arról, mit tesznek értünk, időseinkért, gyermekeinkért, megmaradásunkért, nagyváradi holnapunkért.  Felelősségünk alól nem ad felmentést sem a vírus iránti félelem, sem a „nem rajtam múlik” magatartás. Egyszer majd gyermekeink megkérdezik tőlünk, hogy mit tettünk az ő holnapjukért? És akkor el kell tudjuk mondani: mindent, ami magyar emberként tehető volt. Szeptember 27-én rajtunk, nagyváradi magyarokon múlik, hogy lesz-e magyar vezető a váradi polgármesteri hivatalban. Döntésünket tudatosan vállalnunk kell, mert ennek eredményeként alakul a következő 4 évben a helyi önkormányzat minden határozata, ami gyermekeink, időseink és saját jövőnket alakítja. Bízom valamennyiük bölcsességében, abban, hogy tudják, nem külön-külön, hanem együtt vagyunk erősek, és hogy a magyar közösség sorsát nem bízhatjuk másra, mint arra az érdekképviseletre, mely 30 éve bizonyít. Szavazzunk az RMDSZ jelöltjeire!

Készült az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének megbízásából

2020.09.25
Galéria
Kulcsszavak: