Igazságos kárpótlást a kisajátításoknál!

A szeptemberben elkezdődött idei ülésszak első munkanapján még a nyáron elkészített törvénytervezetét iktatta Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A tervezet lényege, hogy az állami vagy önkormányzati kisajátítások esetében vegyék figyelembe azt, hogy az ingatlan értékbecslésénél ne a közjegyzői jegyzékben szereplő érték legyen mérvadó a kártérítés megállapításakor. Ugyanakkor két másik fontos elemet is bevezetne a parlamenti képviselő: az egyik a tulajdonos járulékos költségeinek a megtérítése, mint például a költözés, az új ingatlan berendezésének költségei, valamint az épülethez kötődő személyes érzelmi veszteség.Hisz nem mindegy, hogy valakit a családi ingatlanából űznek el közberuházás miatt, és így az épülethez, házhoz kapcsolódó összes tárgyi és érzelmi kötődés is elvesződik.

„Az elmúlt években gyakoriak voltak különböző településeken a kisajátítások, sok embert költöztettek ki közberuházások elvégzése okán házaikból, és sajnos az ingatlanértékelők becslései messze nem kárpótolták a tulajdonosokat. Több eset is volt, ami nyilvánosságot kapott, hogy nagyon jó helyen található lakás kisajátítási árából csak városon kívüli ingatlant tudott vásárolni a kárvallott. Az Alkotmány világosan fogalmaz: a kisajátítottnak igazságos és előre átadott értékű kárpótlás jár. Sajnos a jelen törvénykezést nagyon sokszor rosszindulatúan értelmezik, illetve az maga sem pontos, ezért volt szükségszerű, hogy módosító javaslatokkal éljünk” – mondta Szabó Ödön.

A törvénykezdeményezésben egyébként pontosan szerepel, hogy az ingatlan kártérítési értékét növelni kell 20 százalékkal abban az esetben, ha 25 éve tulajdonos az illető személy, 35 százalékkal, ha 25 és 50 év között áll tulajdonában az ingatlan, 50 százalékkal, amennyiben 50 évnél régebbi tulajdonjoggal rendelkezik a kisajátított személy, illetve a család. Ugyanakkor a komplex törvénykezés arról is rendelkezik, hogy kárpótolni kell a kisajátítottat abban az esetben is, ha csak részben veszi el az állam a tulajdonát, azonban ezen intézkedés következtében a tulajdonában maradt ingatlanrészt értékvesztést szenved. „Köszönöm azt, hogy ennek a törvénymódosításnak a kidolgozásakor a nyár folyamán több szakértővel is egyeztetni tudtam, és immár egy olyan módosító javaslatot tudtunk a parlament első ülésén beterjeszteni, amely valóban betartja az Alkotmány szellemét, éspedig igazságos kárpótlást nyújt azok számára, akiktől közberuházások okán elveszik a tulajdonukat. Az államnak a feladata, hogy figyeljen mindenki érdekére, de úgy kell ezt tennie, hogy embertelenül bánik el azokkal, akik lehet, hogy egy életen át gyűjtötték össze a pénzt azért, hogy legyen házuk, ingatlanjuk” – zárta szavait Szabó Ödön.

Készült az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének megbízásából

 

 

2020.09.25
Galéria
Kulcsszavak: