Miért szavazok az RMDSZ-re?

MIKE PÁL, a magyarkéci református gyülekezet lelkipásztora minden választás előtt felteszi magának ezt a kérdést. Úgy döntött, ezúttal le is írja a választ.

Tehát: Miért szavazok az RMDSZ-re?

Azért, mert én egy ISTENI MEGBÍZÁSBAN gondolkodom: feladatom munkálkodni annak a városnak a jólétén, ahova Ő helyezett. (Jeremiás könyve 29,7). Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak jogaim vannak. Nemcsak elvárásaim lehetnek. Hanem feladataim, megbízásom, felelősségem. Jelen esetben az is, hogy elmegyek szavazni. Aztán pedig az, hogy dolgozom a közösségemért.

Azért mert én egy ÜGYBEN gondolkodom. Ezen belül pedig konkrétumokban: tervekben, ötletekben, mindazokban, amiket szeretnénk megvalósítani. És úgy tervezek, hogy tudom: nem mindig lehet ezeket a terveket megvalósítani. És nemcsak azért, mert mindenki, aki az élvonalba lép, az hazug, megvesztegetett gazember. Van ilyen is. De ez egy ennél sokkal komplexebb probléma, aminek megértését sokszor azzal szoktuk kiváltani, hogy kígyót-békát rákiáltunk azokra, akiket vezetéssel bíztunk meg. Igen, ez könnyebb a dolgok megértésénél, átlátásánál, annál meg főleg, hogy hozzájáruljunk a tervek megvalósításához.

Azért, mert CSALÁDBAN gondolkodom. Minden családnak megvan a maga belső dinamikája. Ha valaki ebben gondolkodik és ebben mozog, akkor könnyebben boldogul. Nem érvényesül, boldogul. Vagyis boldogabb leszel, ha kitartasz a családod mellett, bármilyen elesett is lenne az. Ezt nevezzük hűségnek. Ha van egy apád és egy anyád és vannak testvéreid, akkor úgy a jó és helyes, boldogító, ha elsősorban velük kötődik össze az életed. Mi, kéciek és margittaiak egy család vagyunk. Lehet, hogy nem értünk egymással mindenben egyet, nem vagyunk mindennel megelégedve. Akkor szeretettel beszéljünk ezekről, és tegyünk hozzá valamit a megoldáshoz. Azért, hogy jobb legyen. De ne forduljunk el attól, aki a közösség szolgálatát a testvéreink közül felvállalta.

Azért, mert én egy NEMZETBEN is gondolkodom. Van egy nagyobb családunk is, velük összeköt a kultúra, a közös múlt, az örökségünk, a nyelvünk, ugyanabból a gyökérből eredünk. Bűn volna őket támogatni? Megint ne csak azt lássuk, hogy vannak nyomorultak és nyomorultabbak: nagyjából ez a két kategória. Ki nem az? Közülünk a legkiválóbb is csak nyomorult ember.  S ha elesik a társam, mi a feladatom? Hogy elforduljak tőle, s belerúgjak? Vagy az, hogy leüljek vele beszélgetni, figyelmeztetni őt, segíteni őt a gyógyulásban. Hányan vállalják manapság a lélek gyógyításának és nem annak megtiprásának a szolgálatát? Akár kampány idején is?

Hajrá, RMDSZ! Ti most a romániai politikai palettán a mi magyar családunkat képviselitek. De ennél sokkal többet is: azt az isteni megbízást veszitek vállatokra, amiért majd elsősorban Neki tartoztok számadással. Képviseljétek hát tisztességgel ezt a megbízást. Legyen belőle haszna minden embernek: magyarnak is, románnak is.

Készült az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából

2020.09.25
Galéria