Díjazták a megye legjobb és volt kiváló focistáit

Hagyományteremtő szándékkal tartották meg tavaly december elején a nagyváradi Continental Forum Hotelben az első Bihari Focigálát.

A díjátadó szervezője a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE) volt, amelynek tavaly februárban megválasztott új elnöke, Radu Bitea fiatalos lendületet hozott a megyei fociéletbe. Az ünnepély rövid megemlékezéssel indult, Kovács Miklós volt labdarúgóedző, valamint a tragikus hirtelenséggel eltávozott két futballista, Cătălin Mănoiu és Gabriel Cudi emléke előtt tisztelegtek a megjelentek.

A közel kétórás gálán a megyei fociélet legjobbjait tüntették ki, emellett több volt kiválóság is érdemoklevelet kapott a BMLE képviselőitől. Az eseményen a Román Labdarúgó-szövetség is képviseltette magát Octavian Goga alelnök (a Brassó megyei egyesület elnöke) és Gabriel Bodescu főtitkárhelyettes személyében, továbbá két erdélyi megye, Szilágy és Maros futballelnöke, Daniel Sabău és Mircea Bucur is jelen volt a díjátadón. A megyei tanács alelnöke, Ioan Mang, illetve Szabó József megyemenedzser is helyet foglalt a sportvezetők és labdarúgók által megtöltött teremben.

Bár személyesen nem tudott jelen lenni, Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség elnöke is támogatásáról biztosította a bihari labdarúgást, a szervezők iránti elismerését főtitkárhelyettese tolmácsolta. Gabriel Bodescu egy plakettet is átadott Radu Bitea BMLE-elnöknek, ő pedig egy érdemoklevéllel viszonozta a szívességet.

„A bihari az egyik legaktívabb a 42 megyei egyesület közül, s gyors tempóban csatlakozott az országos szövetség által elkezdett, a labdarúgás fejlesztését célzó projektekhez” – jegyezte meg egyebek mellett Bodescu.

 

Elismerések

A legeredményesebb sportolók rangsorát az edzők, illetve a klubelnökök szavazata alapján készítették el a szervezők. A következő játékosok kaptak elismerést:

– az első osztályban: Sergiu Pop (Élesdi Crisul) – a legjobb játékos, Sergiu Ciocan (Nagyszalontai Olimpia VSK) – a bajnokság legjobb 21 év alatti labdarúgója, Cosmin Verdeş (Mácsapusztai Unirea) – a legjobb kapus. A veterán, negyvenévesen még mindig a zöld gyepen bizonyító Zeno Bundea (Biharszentandrás) és a csatárokkal rivalizáló bihardiószegi hálóőr, Vlad Gheţe szintén elismerést kapott a gálán;

– a másodosztályban: Andrei Haş (Nagyváradi Atlétikai Club) és Ştefan Groze (Esküllői Inter) az első csoport legjobb játékosa, illetve kapusa; Laurenţiu Alb (Biharkabai Gloria) és Ciprian Negruţ (Fugyivásárhelyi Unirea) a második csoport kitüntetettjei.

Az év edzőjének a Nagyváradi Dinamo fiatal szakvezetőjét, George Zimát választották.

 

Különdíjak

Radu Bitea BMLE-elnök Alexandru Boc volt válogatott labdarúgónak, Octavian Ștreng egykori FIFA-játékvezetőnek, illetve Jenei Imre mesteredzőnek adott át életműdíjat. Utóbbi végül nem tudott részt venni a gálán. Rajtuk kívül Marcel Puşcaş, az első romániai magánklub, a Nagyváradi Viitorul alapítója, a Bukaresti Steaua volt elnöke, Carmen Gabriela Morariu sportorvos, Ionel Popa sportújságíró, Andrei Pop, a gála helyszínéül szolgáló váradi Continental Forum Hotel igazgatója és a megyei amatőr labdarúgást támogató Ionuţ Cergheş is elismerésben részesült.

„Szükség volt erre az eseményre, már csak azért is, hogy a megyei fociban tevékenykedő csapatok vezetői egy kevésbé protokolláris környezetben találkozhassanak, s egy ünnepség keretében osszák meg egymással egész éves tapasztalataikat. Emellett a legjobb teljesítményt nyújtó futballisták elismerését tűztük ki célul” – mondta a gála bevezetőjében Radu Bitea, a BMLE elnöke. Hozzátette, a Bihar Megyei Tanács anyagi segítségével sikerült megtartani az első gálát.

2018.03.03
Galéria
A gála díjazott futballistái Bitea Radu elnökkel (jobbról)
Gabriel Bodescu, a Román Labdarúgó-szövetség főtitkárhelyettese (jobboldalt) is elismerte a megyei szakegyesület munkáját
Kulcsszavak: