„A román pártoknak a magyar szavazat kell”

Az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke szerint a magyar kisebbségi létben a legfontosabb kihívás egyben tartani a magyarokat. SZABÓ ÖDÖN szerint az alternatív magyar pártok mára az első állomásai lettek a magyarok román pártokba való politikai asszimilációjának.

– Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökeként mit lát a legnagyobb kihívásnak ezen a választáson?

–Az RMDSZ-nek egy nagyon sokszínű közösséget kell összetartania a megyében, hisz mi itt, Biharban leképezzük egy kicsit magát Erdélyt. Van egy tömbvidék, az Érmellék, ez a mi Székelyföldünk, itt szinte mindenki magyar. Van egy kisebbségi közösségünk nagyrészt a tömb szélén, a Berettyó mentén, Nagyváradtól délre és keletre, illetve van három kisebb szórványvidékünk: a Sebes-Körös, a Fekete-Körös völgye és a megye déli része.

– Mi az, aminek ellen kellene állni, mi a csábítás?

– A magyarság nemzetiségi aránya sokszor behatárolja a megszerzendő önkormányzati tisztségek számát, azt, hogy hány képviselője lehet a közösségnek, ha minden magyar elmegy szavazni, és, mondjuk, az RMDSZ-re szavaz. A legtöbbször nem mindenki juthat be a testületbe képviselőnek, aki jelentkezik. Nincs két polgármesteri tisztség, és általában a tükörbe nézve többen is jó településvezetőnek látják magukat. Ekkor nagyon sokszor az egyéni ambíciók, énképek felülírják a közösségi érdeket. A román pártok előszeretettel csipegetnek az ilyen egyéni karrierépítő magyarokból. Nekik nem a magyar ügy kell, a magyar iskola, a magyar kultúra, a magyar egyházak megoldásra váró gondjai, hanem csupán a magyar szavazat a hatalom megszerzéséhez és megtartásához.

– Bihar megye élén az elmúlt négy évben magyar megyei elnök állt, ha most nem magyar kapja meg ezt a tisztséget, annak milyen következményei lehetnek?

– Két dolog világos: a mi településeink, közösségeink, ügyeink akkor haladtak gyorsabb ütemben, amikor mi fogtuk a megyei kormányrudat. Mondok egy példát: a nagyváradi római katolikus püspökség főépületében működött a Körösvidéki Múzeum, melyet 18 éve nyert vissza peres úton az egyház. A román megyevezetés, ahogy tudta, húzta az időt, nem akarta visszaadni az épületet, nem akarta onnan kiköltöztetni az intézményét. Az előző magyar elnök idején sikerült új épületet szerezni a múzeumnak, és a mostani magyar vezetésnek sikerült több millió eurós forrást biztosítani a költözésre, az új kiállítások elkészítésére. Mi, az RMDSZ kellettünk ahhoz, hogy az egyház valósan is birtokba vehesse azt, amit a bíróságon papíron megnyert.

– Ilie Bolojan polgármester úgy döntött, nem indul újabb mandátumért, hanem a Bihar megyei önkormányzat elnöki tisztségét pályázza meg. Mekkora esélyt lát arra, hogy több mint 50 év után újra magyar ember kerüljön a városvezetői székbe?

– Cseke Attila legutóbb is a legkomolyabb kihívónak számított. Ez akkor volt, amikor úgynevezett román nagykoalícióban a legnagyobb jobboldali és legnagyobb baloldali párt jelöltjeként indult Bolojan a polgármesteri székért. Akkor az RMDSZ jelöltje abszolút számokban a szép békeidőket idéző 1996-os magyar eredményt érte el, és kapott bőven román értelmiségi szavazatokat is. Nyilván a magyar megosztottság nem segít, azonban ma a román fél is sokkal tagoltabb, nincs nagykoalíció a román pártok között. A múlt héten az egyik olvasott, de magyarbarátsággal nem vádolható román hetilap is, kénytelen-kelletlen ugyan, de elismerte, hogy az RMDSZ jelöltjének programja a legalkalmasabb arra, hogy bárki, aki nyer, megvalósítsa azokat. Reméljük, saját ötleteink megvalósításához mi magunk kapunk esélyt.

– Az RMDSZ Nagyváradon Cseke Attila szenátusi frakcióvezetőt indítja, míg az EMSZ Zatykó Gyulát, az EMNP alelnökét. Jó szétdarabolni a magyar szavazatokat? Elképzelhetetlen lett volna az összefogás?

– Minden választáson az RMDSZ megteszi az ajánlatát a többi magyar szereplőknek, most is így volt ez a megyében és Nagyváradon. A már kétszer is bevált ajánlatot tettük, RMDSZ-listán biztos befutó helyet biztosítunk a legutóbb e pártok által szerzett szavazatok arányában. Anno ezt az ajánlatot Tőkés László elfogadta az RMDSZ-től, négy éve az MPP is elfogadta ezt a javaslatot, most azonban a Csomortányi István által vezetett Néppárt elfordult ettől a lehetőségtől. Most ők a román pártokkal kampányolnak, a regnáló nemzeti liberális oldal kegyei után futnak, velük fotózkodnak és készítenek videót. Ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa a magyar közösségben. Volt mindenki által felvállalt erdélyi minimum, amit most a Néppárt teljesen felrúgott. Az egyik, hogy nem román pártokkal próbáljuk eldöntetni a belső magyar vitáinkat, a másik meg az, hogy soha nem fogunk magyarokat román pártban támogatni, mert ezzel a politikai és közösségi asszimilációt segítjük. Mindkettőt nagyon agresszív módon most felrúgták Csomortányi Istvánék.

– Az utolsó nagy hajrában hogyan készülnek a választásra?

– Tisztességgel, becsülettel végezzük a munkát. Keményen dolgozunk, és próbálunk minél több emberrel beszélgetni. Nem egyszerű a helyzet, hisz a járványügyi előírások, az emberekbe bekódolt félelem, hadjárat miatt nehezebb a személyes találkozásokat megszervezni, de tesszük a dolgunkat. A közösségi médiában folyton jelen vagyunk, és nyilván a mozgósításra váró feladatokat végezzük el itt a hajrában. Mi arra törekszünk, ügyelünk, hogy amennyiben lehet, ne okozzunk egymásnak sebeket, nem mocskolódunk, nem viszünk negatív kampányt, hisz szeptember 27. után is egymás szemébe kell néznünk. Nem könnyű ezt megvalósítani úgy, hogy egyelőre csak mi gondoljuk ezt így, a többi magyar szereplő nem. Nekünk dolgozni kell, és bízni a magyarokban, nekik meg bennünk, és közösen hinnünk kell abban, hogy a Jóisten mellettünk, velünk van minden körülmények között, és segít jó szándékaink megvalósításában.

Forrás: Vasárnap.hu

Készült az RMDSZ Bihar megyei szervezetének megbízásából

2020.09.25
Galéria