A Juhász Kata Társulat Váradon vendégszerepel

A magyarországi Juhász Kata Társulat június 16-án, szombaton két mozgásszínházi előadást is tart Nagyváradon, a Moszkva Kávézóban. 19 órától  A rossz tanuló felel című produkciót, 21 órától pedig a Café de la Danse című előadást tekinthetik meg az érdeklődők. A mindkét előadásra érvényes belépőjegy 10 lej.

Juhász Kata táncos, koreográfus, tanár, orvos, a Frenák Pál Társulat alapító tagja, majd nyolc éven keresztül szólistája. Saját társulatát 2006-ban alapította. Színpadi munkáit erősen jellemzik a társművészetek (élőzene, videó, multimédia) bevonása. Határozott törekvései közé tartozik a kortárs tánc kimozdítása a hagyományos színházi terekből: előadásokat készít kávéházak és galériák terébe. Külön figyelmet fordít az ifjúsági közönségre: osztálytermi előadása, A rossz tanuló felel az első Tantermi Színházi Szemle egyik fődíját nyerte, Bemelegítés című tornatermi előadása a 2016-os Assitej Kaposvári Gyermekszínházi Biennálén Békés Pál-díjat nyert. Juhász Kata mindemellett rendkívül eredményes pedagógus: tanítványai a világ legelismertebb társulataiban táncolnak. Legutóbbi, Entertain Me című produkcióját Dániában, az Eugenio Barba által vezetett Nordisk Teaterlaboratoriumban készítette.

A rossz tanuló felel című előadásnak (koreográfia és tánc: Juhász Kata) és a Karinthy-novellának a kiindulópontja közös: kihívják a rossz tanulót felelni. Juhász Kata darabja is részben erről szól: megtudhatjuk, hogy egy diák fejében milyen gondolatok, képek, érzelmek futnak át, amikor egy ilyen szituációba kerül, de ennél tovább is megy. Azt emeli ki, hogy ezek a helyzetek magára az életre készítenek fel, hiszen az iskolában nemcsak a tananyagot tanuljuk meg, hanem jó esetben itt szerezzük meg azokat a sémákat, mintákat, túlélési stratégiákat is, amelyek a későbbi életünkben, kapcsolatainkban vezetnek minket. A darab olyan témákat – sőt a gimnazista korosztály számára gyakran tabunak számító dolgokat – is érint, mint az előítéletek, a megfelelni akarás, az önkifejezés, a természetes testiség. Ezáltal maga az előadás is tanít, mégpedig az új dolgokra való nyitottságra, a másik megértésére és a másság elfogadására.

A Café de la Danse egy kortárstánc-kabaré, amely során „egy kávét sem lehet nyugodtan meginni.” Előadók: Juhász Kata, Sebestyén Tímea, Takács Judit, Zambrzycki Ádám, K. Szabó Csenger. Zene: Gergely Attila és Zambrzycki Ádám. Rendező-koreográfus: Juhász Kata, aki összekeveri mindazokat az archetípusos karaktereket, akik szinte kötelező „díszletelemei” a mindenkori éjszakai helyeknek. Excentrikus művészek alkotta extravagáns figurák a szomszéd asztalnál. Egy feledhetetlen melange: félóra, amikor minden megtörténhet. A Café de la Danse bevált előadás, melynek során a színpadi tánc egy performance keretében kilép a színházi közegből, hogy olyan közösségi tereket vegyen birtokba, ahol a néző, a kávéház-látogató közönség új kontextusban, testközelben találkozhat a tánccal.

2018.06.07
Galéria
A rossz tanuló felel
Café de la Danse