Támogatják a légi járatok indítását

Az új nemzetközi légi járatok indításával kapcsolatos határozattervezetekről döntöttek ma a nagyváradi önkormányzat képviselő-testületénk azonnali ülésén.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tegnap közleményben számolt be arról, hogy a Ryanair légitársaság decembertől kezdődően heti két alkalommal indít járatokat az olaszországi Milánóba (Bergamo) és Bolognába, Anglia fővárosába, Londonba (Stansted), valamint a németországi Düsseldorfba (Weeze). A járatok indítását az Európai Bizottság döntése tette lehetővé, mely szerint egymillió eurós állami támogatást nyújthatnak a nemzeti hatóságok azoknak a légitársaságoknak, amelyek új nemzetközi úti célok felé indítanak járatokat, ezzel csökkentve a Covid-19-járvány negatív hatásait.

Nagyváradról a Ryanair 800 ezer eurós támogatás fejében indítja el a járatait. A mai ülésen a tanácstagok az RMDSZ-es önkormányzati képviselők tartózkodása mellett jóváhagyták a váradi önkormányzat, a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér és a légitársaság közötti támogatási szerződés megkötését, módosították Nagyvárad költségvetését (itt mind az RMDSZ, mind a SZDP tartózkodott) és a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlődési Egyesülete (APTOR) saját büdzséjét (itt négyen tartózkodtak a szavazástól a 24 jelenlévő tanácstag közül). Az egyesület 1,69 millió lejt kapott azért, hogy a váradi reptérről elérhető külföldi úti célokat népszerűsítse.

Emellett a szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a tanács egyhangúlag jóváhagyta, hogy a RER VEST Rt. felhasználhason 11 700 ezer lejt (áfa nélkül), ebből 130 darab 120 literes, üveg gyűjtésére alkalmas szeméttartályt vásárol. A tartályokat a már meglévő váradi gyűjtőpontoknál helyezik majd el. Szintén egyhangúlag támogatták a tanácsosok a váradi önkormányzat és az Északnyugati Fejlesztési Régió közötti partnerség aláírását, erre három projektterv elkészítésének a támogatásához van szükség.

2020.09.30
Galéria