Támogatni kell a kis- és közepes vállalkozásokat

A világjárvány következményeinek leküzdése volt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) október 1–2-án megtartott virtuális konferenciájának témája, tájékoztatott hétfőn Nagyváradon BIRO ROZÁLIA RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A kormányközi szervezetnek 36 tagja van, ebből 24 európai uniós tagállam, mondta el elöljáróban Biró Rozália, s hozzátette: az Ángel Gurría főtitkár vezette OECD-nek több mint 250 bizottsága van. Románia 2004-ben, 2012-ben, 2016-ban és 2017-ben is jelentkezett a szervezetbe, az ország képviselői jelenleg több munkacsoportban is jelen vannak. Románián kívül Argentína, Brazília, Bulgária, Horvátország és Peru pályázik a tagságra, a szervezetbe rendszerint egy uniós és egy nem uniós országot vesznek fel egy-egy bővítési hullámban.

Az október 1–2-i konferencia fő tárgya tehát a Covid-19 járvány negatív hatásainak leküzdése volt a kis- és közepes vállalkozások, az oktatás és a digitalizáció területén. Ami a kis- és közepes vállalkozásokat illeti, már a krízis kezdetén hoztak intézkedéseket a megsegítésükre, mondta Biró Rozália, és a német példát hozta fel. Ott egy fejlesztési ügynökséget hoztak létre, amely segítette a kisvállalkozásokat. Az Európai Tanács és az Európai Bizottság több esetben is különített el pénzt a kis- és közepes vállalkozások megsegítésére, a Next Generiaton EU program például többek között 22 milliárd euróval támogatta a 15–29 éves korosztály átképzését és munkavállalását.

A Európai Tanács 87,4 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást hagyott jóvá a tagállamok számára, ebből Románia négymilliárd eurót fordíthat például a munkahelyek megőrzésére, hangzott el. A Romániában meglévő mintegy 600 ezer kis- és közepes vállalkozás a munkahelyek 65,9 százalékát adja – mutatott rá ennek a vállalkozási szférának a szerepére a parlamenti képviselő.

A konferencia másik fontos témája az oktatás volt. Az államok legtöbbjében 12–18 hétig zárva voltak az iskolák, s az OECD felmérése szerint az EU-ban például a tanárok mindössze 60 százaléka kapott IT-támogatást. Mint elhangzott, a tanügy területén szükség van a pegadógusokat és a nem tanügyi személyzetet is érintő kockázatok csökkentésére, a fizikai távolság megtartására, az infrasruktúra fejlesztésére és az osztálytermek átszervezésére is. A digitalizálás fontosságáról is szó esett, a digitális szolgáltatások biztosítása vagy az azokhoz való hozzáférés egyformán fontos az élet minden területén.

Biró Rozália elmondta: a konferencián hallott, más országokban bevált megoldások alapján javaslatcsomagot állít majd össze az egyes minisztériumoknak. Kérdésünkre azt is elárulta, hogy az OECD következő bővítésére idén kerülhet sor, s a főtitkárral folytatott egyeztetés alapján várható, hogy Románia a meghívottak közé kerül.

2020.10.05
Galéria
Kulcsszavak: