Többletadót kérnének a túl alacsony épületért

A szekeret kötötte a lovak elé a nagyváradi önkormányzat, ugyanis előbb közvitát tart az utcaképbe nem illeszkedő épületek felüladóztatásáról szóló helyi határozattervezetről, ám még nem lehet tudni, mely ingatlanokra vonatkozik majd a szabályzat – ha egyáltalán jóváhagyja a tanács.

Felüladóztatná azokat az épületeket a nagyváradi helyhatóság végrehajtó testülete, melyeknek nem megfelelő a magasságuk, vagy nem illeszkednek az utcafrontba. A csütörtöki sajtótájékoztatón azonban kiderült: a tanulmánynak, amelyből kiderül, melyik épületre rónának ki 50 százalékos többletadót, és melyik lehet kivétel, év végéig kell elkészülnie. Az ominózus határozattervezetről szóló közvitát július 2-án, hétfőn 16 órára hirdette meg a váradi önkormányzat. Csütörtökön Eduard Florea, a gazdasági osztály vezetője, Adriana Lipoveanu, a Városi Főépítészi Hivatal ügyvezető igazgatója és Eugen Pănescu építész – ő részt vett az általános városrendezési terv (PUG) kidolgozásában – próbálta indokolni, miért is van szükség a szabályozásra.

Az intézkedés a történelmi városközpontra éppúgy vonatkozna, mint a városba be- és kivezető főutakra, az 50 százalékos többletadót rájuk is kivetnék a következő évtől. Sok szép elmélet hangzott el arról, hogy miért is van szükség az egységes városképre, az adótörvénykönyv is lehetőséget ad az intézkedés bevezetésére, az azonban az újságírói kérdések nyomán kiderült: sem hazai, sem külföldi példát nem tudtak a megjelentek felhozni hasonló intézkedésre.

Az elhangzottak szerint a felüladóztatás alapja az a tanulmány lenne, melynek ez év végéig kell elkészülnie. Ez már csak azért is furcsa, mert a szabályzattervezet szerint (részletesen itt olvasható: http://www.oradea.ro/dezbateri-publice/dezbaetre-publica-despre-regulamentul-privind-aplicarea-unor-cote-adi-539-ionale-de-impozitare-pentru-cladirile-care-nu-respecta-incadrarea-in-frontul-stradal-construit-si-sau-regimul-de-inal-539-ime-stabilit) a főépítész hivatal november 30-áig kell hogy értesítse a gazdasági igazgatóságot arról, mely épületek nem felelnek meg a szabályzatnak, hogy az igazgatóság ki tudja róni a többletadót a következő évre. Úgy tűnik tehát, hogy hiába lenne kész változtatni ingatlanán a tulajdonos, erre biztosan nem lesz ideje ebben az évben, tehát ha a helyi tanács ebben a formában fogadja el a szabályzatot, az érintetteknek jövőre mindenképpen fizetniük kell. Az intézkedés alól csak a 2001/441. számú, újraközölt műemlékvédelmi törvény és 2016/501. számú, az általános városrendezési tervet jóváhagyó váradi tanácsi határozatban szereplő épületek jelentenek kivételt.

Kérdésünkre az hangzott el, hogy a meghatározott magasságnál nagyobb épületeknek nem esne ugyan bántódásuk, az alacsonyabbakra azonban vagy emeletet, manzárdot kéne húzni, vagy le kellene bontatni azokat. Azon újságírói kérdésre, hogy akkor végül a bontás vagy az emelethúzás az önkormányzat célja, kevéssé meggyőzően hangzott a válasz: az emelethúzás.

2018.06.07
Galéria
Eugen Pănescu, Adriana Lipoveanu és Eduard Florea
A Teleki (ma Primăriei) utca egyik szakaszának képével illusztrálták a lehetséges megoldást