Megalakult a Bihar megyei önkormányzat döntéshozó testülete

Hétfőn tartotta alakuló ülését a szeptember 27-i választás nyomán létrejött Bihar Megyei Tanács, majd két azonnali ülésen a szakbizottságok tagjait és a megyei alelnököket is megválasztották.

A 34 megválasztott önkormányzati képviselő közül 32-en és Ilie Bolojan megyei tanácselnök tette le hétfőn az esküt, az RMDSZ-es Csuzi Botond és a nemzeti liberális párti Ancuţa Şchiop mandátumát később igazolják. Az alakuló ülést Dumitru Ţiplea prefektus nyitotta meg, majd a himnusz elhangzása után ő olvasta fel a tanács megalakulásáról szóló rendeletet, ezután az önkormányzati képviselők és Ilie Bolojan, a tanács szeptemberben megválasztott elnöke is letették a hivatali esküt.

Az új Bihar megyei tanácselnök eskütétele után köszönetet mondott a szavazatokért, és arról beszélt, hogy a következő években megváltoztatják Bihar megye arculatát is. Esküje szellemében mindent megtesz a megye lakóinak javáért, a következő időszakban pedig a váradi polgármesteri hivatallal és a prefektúrával együtt mindent megtesznek azért, hogy a járványnak ne legyenek pusztító következményei. Arra kérte a bihariakat: felelősen járjanak el, tartsák meg a fizikai távolságot és használjanak maszkot a zsúfolt helyeken. Költségvetés-módosításra is szükség lesz – jelentette ki Ilie Bolojan, mivel az egyes, a megyei tanácsnak alárendelt intézményekben gond van a fizetésekkel, illetve a megyei polgármesteri hivatalokkal közösen mihamarabb a gázhálózat bővítésére pályáznak. Emellett a tanács átszervezését is kilátásba helyezte az új megyei elnök.

Az alakuló ülés utánra összehívott azonnali ülésen megválasztották a megyei tanács hat szakbizottságának tagjait, majd újabb azonnali ülés következett, ezen titkos szavazással döntöttek a megyei alelnökökről. A nemzeti liberális párti Călin Gal és Mircea Mălan mellett Borsi Imre Lórántot javasolták alelnöknek, a szavazás nyomán a két liberális párti jelölt lett a Bihar megyei tanács két alelnöke.

2020.10.19
Galéria
Dumitru Țiplea prefektus, Ilie Bolojan tanácselnök és Carmen Soltănel jegyző a megyei tanács alakuló ülésén
A megyei tanácsosok titkos szavazással választották meg a Bihar megyei önkormányzat két alelnökét