Gyermekverses kötete jelent meg Tóth Ágnesnek

Ajándékba kapják Tóth Ágnes új, Tündérálom című kötetét a Bihar megyében tanuló előkészítő osztályos diákok.

A Holnap Kulturális Egyesület jelentette meg a Partium Alapítvány támogatásával az új gyermekverskötetet, melyet ma Simon Judit szerkesztő és Szabó Ödön, az alapítvány vezetője mutatott be. A szerzőt, Tóth Ágnest online kapcsolta be az eseményre Szűcs László, a kötet szerkesztője.

A Holnap Kulturális Egyesület és a Partium Alapítvány újabb közös projektje valósult meg, mondta Szabó Ödön, s azt is elárulta, az 1500 példányban megjelent kötet kiadását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatta az alapítványon keresztül. A Tündérálomból minden Bihar megyei magyar előkészítő osztályos diák kap egy példányt ajándékba, a kötetek kiosztását ma kezdik el, árulta el az alapítvány igazgatója. Mint mondta, ennek az az egyik célja, hogy a kicsik korukhoz illő verseket olvassanak, a másik pedig, hogy a Nagyváradon, Bihar megyében élő alkotók írásai eljussanak az olvasókhoz, ez esetben a gyermekekhez, hiszen a pandémiás időszakban is szép pillanatokat szerezhetnek műveikkel.

Gyólai Gabriella rajzai mellett említést érdemel Darabont Éva műszaki szerkesztő munkája, neki köszönhetően nyerte el a könyv végleges formáját; a gyors és igényes kivételezés pedig a debreceni Alföldi Nyomda érdeme – mondta el a kötet szerkesztője, Szűcs László.

Ínséges időszakok járnak a kultúrára, ezért fontos, hogy van egy olyan partner, mint a Partium Alapítvány, amellyel jól együtt lehet működni – osztotta meg gondolatait Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület vezetője. Hozzátette: a hosszú távú partnerség az olvasónak kedvez, hiszen könyvek jelenhetnek meg. Úgy vélte, ma egy kisebb kiadó vagy egyesület nem tudna működni partnerség nélkül.

Az online bejelentkező Tóth Ágnes Simon Judit kérdése válaszolva elmondta, hogy hét-nyolc éve tagja a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói fórumának, az Író Cimboráknak. Itt találkozott Gyólai Gabriella rajzaival, s örült annak, hogy valaki a mai világban tündéreket, sárkányokat, koboldokat, virágokat rajzol, s ezek a rajzok ihlették meg. A sikeres gyermekkönyvek titka a szerző szerint az, hogy lélekben maradjunk gyermekek, akkor tudunk azonosulni a gyermekekkel. A gyermekeknek határozott véleményük van a világról, kérdeznek is, mondta Tóth Ágnes, s erre már lehet építeni irodalmi alkotást. A versei ritmusára, dallamosságára vonatozó kérdésre elmondta, hogy a mintegy 40 megzenésített verse közül talán öt szól felnőtteknek, a többi gyermekvers. Könnyebben megtanulják a ritmusos, dallamos verseket a kicsik még akkor is, ha ez manapság nem divatos, de a gyermekek szeretik, mondta a szerző

Tóth Ágnes egyébként majd két évtizede a Szivárvány és a Napsugár gyermeklapok állandó munkatársa. A kötetet egyébként nemcsak ajándékba adják az előkészítősöknek, hamarosan kapható lesz a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban is.

2020.10.22
Galéria
Simon Judit és Szabó Ödön mutatta be az új kötetet
Szűcs László interneten kapcsolta a szerzőt, Tóth Ágnest