Hétvége a tánc jegyében

A tánc sokszínűségét ünnepelték a nagyváradi Szigligeti Színházban az október 20-25. között negyedik alkalommal megszervezett Infinite Dance Festiválon.  A hatnapos eseménysorozaton tíz romániai és magyarországi társulat tizenhárom előadását, valamint egy koncertet láthattak a nézők.

Az Infinite Dance Fesztivál hétvégi programjait két stúdiótermi és két nagyszínpadi előadás nyitotta: október 23-án a Szigligeti Stúdióban az Imre Zoltán Program ösztöndíjasaként Oberfrank Réka AfterEverAfter című táncelőadását, valamint a bukaresti IndieBoxx Bad mamma című produkcióját láthatta a közönség. Pénteken a Szigligeti Színház nagytermében egy egészestés előadás részeiként pedig a világhírű Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat lépett színre. A fergeteges hangulatú, magas színvonalú kortárs táncelőadások sorát Frenák Pál Twins című rendezése nyitotta, melynek inspirációs forrásául A nagy füzet című regényt jelölték meg az alkotók. A különleges, misztikus hangulatú előadásban egy testvérpár viszonyának alakulását követhették nyomon a nézők. Az est második felében a Duda Éva Társulat lépett színpadra. A tízéves együttes Wonderland című produkciója öt színben tárgyalja a kortárs valóság legégetőbb konfliktusainak kérdéseit, köztük az ökológiai katasztrófa, illtve az emberi viszonyok elértéktelenedésének kérdését.

A fesztivál utolsóelőtti napján a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE című, régóta nagy sikerrel futó családi előadását láthatták a nézők. A szombati napon eredetileg a Magyar Táncművészeti Egyetem, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói léptek volna színpadra, ám a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak mindketten lemondani vendégelőadásukat. Október 24-én a VANmeSE után a Nagyvárad Táncegyüttes zenekara adott válogatáskoncertet az előző évek előadásainak zenei anyagából.

Október 25-én, a fesztivál zárónapján a Nagyvárad Táncegyüttesé volt a főszerep: a délután folyamán a Szólótáncok című előadást láthatta a közönség a Szigligeti Stúdióban, este pedig a Katonaének című produkciót tűzték műsorra a szervezők - a Duna Táncműhely betegség miatt lemondott A tizedik vőlegény című előadása helyett.

A szervezők ezúton kívánnak köszönetet mondani minden résztvevő társulatnak, amelyek vállalták, hogy a járványügyi helyzet okozta bizonytalanságok között is Nagyváradon vendégszerepelnek, ugyanakkor a nézőknek is, akik bizalommal fordultak a Szigligeti Színházhoz, és akik példamutató együttműködést tanúsítottak a helyszíni járványügyi szabályozások betartásával.

2020.10.26
Galéria
Frenák Pál Társulat
Duda Éva Társulat