Vörös forgatókönyv lép életbe keddtől Nagyváradon

A fertőzöttségi ráta Nagyváradon is átlépte a 3 ezrelékes határt. A kisiskolások vakáción vannak, a felsőbb osztályokban online folytatják az oktatást, tájékoztatott a Bihar megyei prefektúra sajtószolgálata. Az eredményeket hetente újraértékeli a Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság.

Október 27-én 0 órától kezdve az úgynevezett vörös forgatókönyv lép életbe Nagyváradon, ugyanis a megyeszékhelyen ma 3,22 ezrelékes lett a fertőzöttségi ráta. Az óvodákban és elemi osztályokban vakáció van, a felsőbb osztályokban az online oktatásra térnek át. Kül- és beltéren is kötelező az arcmaszk viselete az öt évnél idősebbeknek, bezárják a színházakat, a koncert- és előadótermeket, a mozikat, a könyvtárakat, a vendéglátóhelyek csak elvitelre készíthetnek ételt, a szálláshelyeken csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.

Szintén vörös forgatókönyv van életben Biharszentandráson (7,27 ezrelékes fertőzöttségi szint) Vizesgyánon (4,99), Almamezőn (3,77), Váradszentmártonban (3,64 ezrelék, ide tartozik Félixfürdő is) és Barátkán (3,13) is.

A bizottság döntése szerint azokon a településeken, ahol a fertőzöttség nem éri el a 1,5 ezreléket, az éttermek és kávézók, kulturális intézmények félházzal nyitva tarthatnak 6–22 óra között, a 1,5 és 3 ezrelék közötti településeken ugyanazzal az órarenddel 30 százalékos kihasználtsággal tarthatnak nyitva.

Meghaladták a 2 ezrelékes fertőzöttségi rátát a következő településeken: Belényes, Élesd, Margitta, Berettyószéplak, Cséffa, Drágcséke, Fugyivásárhely, Mezőszakadát, Nagybáród, Olcsa, Vársonkolyos és Vedresábrány.

Másfél és 2 ezrelék közötti a fertőzöttségi ráta a következő helyeken: Nagyszalonta, Alsólugas, Bontesd, Cséffa, Hagymádfalva, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Körösgyéres, Magyarremete, Nagyürögd, Oláhszentmiklós, Pusztahollód, Sólyomkővár, Tótfalu és Vedresábrány.

2020.10.26
Galéria
Keddtől szabadtéren is kötelező