Leírható az adóból a gyerekek bölcsődei, óvodai ellátásának költsége

Hatályba lépett az adótörvénykönyv legújabb módosítása, melynek értelmében az iskola előtti oktatás költségeit a gyerekek szülei elszámolhatják munkaadójuknál. A részletekről a jogszabály kidolgozója, SZABÓ ÖDÖN Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő tájékoztatta pénteken a sajtót.

Megjelent a Hivatalos Közlönyben, és öt nap elteltével érvénybe lépett a 2020/239. számú törvén, amely a kisgyermekes családoknak kedvezően módosítja az adótörvénykönyvet. Szabó Ödön képviselő pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy oktatási szakemberekkel és a vállalkozói szféra reprezentánsaival egyeztetve még 2018-ban terjesztette a törvényhozás elé a módosító indítványt. A törvényhozás alsóháza a közelmúltban döntő házként (250 igen szavazattal egy ellenében, 9 tartózkodás mellett) el is fogadta a változtatást. Ennek értelmében az adófizető munkáltató leírhatja a nyereségadójából az alkalmazottainak a bölcsődés vagy óvodás korú gyermekei után fizetett költségeket, gyermekenként havonta legfeljebb 1500 lej értékben. Ha a profitadója kevesebb ennél, akkor a fennmaradó összeget a bérek után az államnak fizetendő adójából, az áfaként, illetve a jövedéki adóként fizetendő pénzből (ebben a sorrendben) írhatja le.

Példaként a képviselő elmondta, hogy a következő hónapi bölcsődei díj számláját az apuka vagy anyuka leadja a munkahelyén a bérelszámoláson, és ezzel az összeggel kevesebb lesz a cég által fizetendő profitadó, a munkavállalónak pedig valamilyen módon visszatérítik a kifizetett díjat. A pénzügyminisztériumnak minél hamarabb ki kell dolgoznia az elszámolás módszerét, hogy minél hamarabb igénybe vehessék a kisgyermekes családok ezt a kedvezményt – hangsúlyozta Szabó Ödön. Rámutatott, hogy ez is egy módja annak, hogy az állam – ezúttal az adópolitikájával – ösztönözze a fiatal házasok gyermekvállalását, ezáltal javítsa a demográfiai mutatókat.

Az adótörvénykönyv másik fontos módosítása lehetővé teszi, hogy a duális oktatásban részt vevő cégek leírhassák adójukból a náluk szakmát tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak általuk fizetett ösztöndíjat. Eddig az összeg nem volt adómentes, és csak a duális oktatásban részt vevő középiskolások kaphattak ösztöndíjat. A módosítás egyrészt az érintett vállalkozásoknak kedvez, másrészt a felsőoktatásban részt vevőket is segíti, az egyetemeket arra ösztönözheti, hogy ilyen képzéseket indítsanak.

2020.11.13
Galéria
Archív felvétel