Elkészültek a műtők, új berendezéseket kapott a nagyváradi újszülöttosztály

Elkészültek a nagyváradi szülészeti és nőgyógyászati klinika új műtői, a Salvaţi Copiii România Egyesület adományaként pedig egy szállító inkubátorral és egy háromszondás echograffal bővült az újszülöttosztály műszerparkja.

December 2-tól használható a kórház új műtőblokkja, jelentette be ma Florin Birta nagyváradi polgármester az lie Bolojan megyei tanácselnök és dr. Gheorghe Carp kórházmenedzserrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Az új tömbben három műtő, a kórtermekben 30 ágy, az intenzív osztályon pedig tíz hely van.

Az építkezést az egészségügyi minisztérium és a váradi önkormányzat finanszírozása mellett a kórház saját forrásaiból fedezték, a szaktárca nyolcmillió, az önkormányzat 900 ezer lejjel járult a költségekhez. A kórház saját forrásaiból hétmillió lejt, adományokból további százezer lejt fordítottak a beruházásra.

A fentiek mellett egy 1,2 millió lejes román–magyar határon átívelő projekt révén műtőasztalokat, -lámpákat és más orvosi berendezéseket vásároltak.

Az újdzülöttgyógyászatot segítő berendezéseket Radu Galiş, a neonatológiai osztály vezetője, Gabriela Alexandrescu, a Salvaţi Copiii România Egyesület ügyvezető elnöke és Amalia Năstase, a jótékonysági kampány nagykövete mutatta be. Szó esett arról is, hogy a civil szervezet várja a 20 százalékos felajánlásokat a cégek profitadójából, mivel év végéig további kórházaknak juttatna berendezéseket mindegy 340 ezer euró értékben.

A Nagyváradra hozott szállító inkubátor és a háromszondás ultrahang értéke 47 097 euró. Dr. Radu Galiş elmondta: a szállító inkubátor azért fontos, mert a koraszülött babák teste könnyen lehűl, az inkubátorral ellenben biztonságban eljuthatnak a kórteremig vagy az intenzív osztályig. Az új ultrahangos berendezéssel mellkasi, hasi és koponyaultrahangot is tudnak végezni. Amint elhangzott, az elmúlt években is fejlesztették az újszülöttosztályt, de voltak olyan berendezéseik, amelyeket 2004 óta használtak.

A nagyváradi szülészet egyébként az úgynevezett III. besorolásba tartozik, Bihar mellett Szatmár megyét is kiszolgálja, s volt rá példa, hogy Kolozs, Szeben vagy Fehér megyéből is hoztak ide újszülötteket, ha más kórházakban nem volt hely. Nagyváradon egyébként ebben az évben október végéig 2700 baba született, 296 volt koraszülött, több olyan baba is volt, aki egy kilogramm alatti súllyal született.

Romániában, bár csökkent az elmúlt években, de még mindig 6,2 százalékos a gyerekhalandóság aránya; az európai átlag 3,5 százalék. Itt 1200 gyermek hal meg évente, 30 százalékuk jobb körülmények között megmenthető lett volna, mondta el Gabriela Alexandrescu. Bihar megyében az országosnál valamivel magasabb, 7,4 százalék ez az arány. A Salvaţi Copiii România Egyesület már harminc éve működik, több éve kapcsolatuk van Nagyváraddal, de országszerte segítik a kórházak működését. A pandémia alatt 56 kórházat és 79 családorvosi rendelőt láttak el orvosi műszerekkel és berendezésekkel, s ezt a munkát folytatnák év végéig. Mint Amalia Năstase elmondta, még idén körülbelül 340 ezer euró értékű felszerelést vinnének intenzív és újszülött osztályokra, többek között Maros, Arad és Hunyad megyei kórházakba is. A magánszemélyek adományai mellett most a cégektől kérik, hogy december 31-éig ajánlják fel profitadójuk 20 százalékát az egyesület javára.

2020.11.25
Galéria
Gabriela Alexandrescu, dr. Radu Galiş, dr. Lucia Daina, a szülészet orvosigazgatója és Amalia Năstase
Florin Birta, dr. Gheorghe Carp és Ilie Bolojan
Kulcsszavak: