Spanyol kulturális események Székelyhídon

Októbertől decemberig havi egy spanyol kulturális eseménnyel örvendezteti meg az érdeklődőket az a két külföldi önkéntes, akik a székelyhídi Ér Hangja Egyesület projektjében vesznek részt.

Az Európai Unió Szolidaritási Testületéhez beküldött, majd sikeresen elbírált önkéntes pályázatnak köszönhetően Székelyhíd lakossága 2019 szeptemberétől 2020 júniusáig egy magyarországi, majd 2020 januárjától októberéig egy török önkéntes által szervezett eseményeken vehetett részt. A két önkéntes, kis átfedéssel, 9-9 hónapot töltött a helyi állami intézmények megismertetésével. A magyarországi önkéntes főként gyerekeknek szóló tevékenységeket szervezett, a török önkéntes segítségével pedig az érdeklődők a török kultúrával, ezen belül is főképp a gasztronómiával ismerkedhettek.

A pandémia okozta szigorítások miatt a török önkéntes csak egy nyilvános kulturális eseményt tudott ugyan megszervezni szolgálati ideje elején, de találékonyan, az internet és a videókészítés eszközeit felhasználva eljuttatta hazája jellegzetes receptjeit a közösségi médián keresztül a nagyközönséghez. Emellett a Székelyhídon található civil szervezetekről, állami intézményekről készített bemutató kisfilmeket, hogy a felsorolt entitások tevékenységét bemutassa, közelebb hozza a lakossághoz.

A török önkéntest két spanyol váltotta szeptemberben. Ők a kötelező negatív koronavírus-tesztekkel érkeztek az országba, és négyhónapos szolgálati idejük első két hetét karanténban töltötték a maguk és a lakosság nyugalma érdekében. Már kényszerpihenőjük idején sem tétlenkedtek, létrehoztak egy angol nyelvű Facebook-oldalt, amely sorra mutatja be képekkel és kis szövegekkel Székelyhíd és a hozzá tartozó öt falu turisztikai érdekességeit.

A karantén lejártával a két önkéntes az Ér Hangja stúdiójának, mindennapjainak része lett. A két huszonéves fiatal Madridból, illetve Barcelonából érkezett, és az Ér Hangja havilapba ír ismertetőket az állami intézményekről és civil szervezetekről, hogy közelebb hozzák azokat, és átláthatóbbá tegyék az olvasók számára. Emellett találékony, színes kulturális eseményeket szerveznek, amelyek által a résztvevők a spanyol kultúra különböző szeleteit ismerhetik meg. Első alkalommal, szeptemberben, a spanyol művészetekkel foglalkoztak a résztvevők, festészettel, szobrászattal, irodalommal és építészettel. Ezekben a témakörökben a legismertebb szerzők és alkotások némelyikét fedezték fel együtt a közönség tagjai, majd maguk is alkothattak. Az októberi spanyol kulturális esemény a spanyol zene és különböző táncok köré épült, amelybe az önkéntesek a résztvevőket is bevonva a méltán híres sevillanas, a katalán sardana, illetve a madridi chotis táncok alaplépéseit tanították meg a megjelenteknek.

Betartva a hatóságok járványügyi szigorításait az önkéntesek novemberi és decemberi kulturális eseményeit az online térben szervezik és tartják meg. Így például a novemberi spanyol és katalán gasztro-utazásra egy egész héten át naponta megjelenő főzővideó-sorozat formájában hívták meg az érdeklődőket. A két lány hazájuk legismertebb ételeit készítette el, majd osztotta meg az Ér Hangja Egyesület nemzetközi projekteinek oldalán videós formában, receptekkel és elkészítési móddal együtt.

Ér Hangja Egyesület

2020.11.25
Galéria
A magyar és a török önkéntes
Táncot is tanulhattak az érdeklődők a spanyol és katalán lányoktól
A spanyol művészettel ismerkedtek
Kulcsszavak: