Leleplezték Mezey Lajos, az első váradi fotográfus emlékművét

Mezey Lajos festőművész, az első nagyváradi fényképész születésének 200., halálának 140. évfordulója alkalmából az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület méltóképpen óhajt megemlékezni a város e színes egyéniségéről. December 9-én leleplezték a Mezey Lajos-emlékművet a Rulikowski temetőben.

A bicentenáriumra több rendezvénnyel is készült az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Nagyváradi Városi Múzeum és Kulturális Központ, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, valamint együttműködő partnerként a Körösvidéki Múzeum. Az események  zömét a Városi Múzeum és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal finanszírozza.

Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub alapítója és elnöke, a Mezey-féle bicentenárium koordinátora-kurátora kutatómunkát is végez. A Mezey Lajos életével és munkásságával kapcsolatos kutatást  az Országos Levéltár Bihar megyei fiókjánál kezdte el, és a Bihar Megyei Gheorghe Şincai Könyvtárban, valamint váradi és debreceni múzeumokban folytatja.

Mezey Lajos fényképészeti műhelye, az első váradi fotográfiai laboratórium és stúdió a Pavel utca 5. szám alatti házban működött 1852-1876 között. A bicentenáriumi események szervezői emléktáblát szeretnének elhelyezni e háznak a falán, ám a terv egyelőre meghiúsult, ugyanis kilenc lakó közül az egyik nem írta alá a beleegyezést adó dokumentumot.

A jubileum alkalmából megjelent egy román, magyar és angol nyelvű, fekete-fehér képeket tartalmazó katalógus is, amelyet a nagyszebeni Honterus tipográfiában nyomtattak.

Merthogy Mezey Lajos sírját nem találták meg a Rulikowski temetőben, az Euro Foto Art vezetősége kérelemmel fordult a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. főigazgatójához: jelöljön ki egy helyet a temető főútja környékén, ahol a bicentenáriumi ünnepségek során felállíthatnak és felavathatnak egy síremléket Mezey Lajosnak. A bicentenáriumi eseménysor fontos részeként december 9-én, délelőtt leleplezték a Mezey Lajos-síremléket. A járványügyi intézkedések miatt zártkörű volt az avatóünnepség. A szervezők részéről Angela Lupșea, a Városi Múzeum és Kulturális Központ igazgatója és Tóth István mondott ünnepi beszédet, majd leleplezték a bronzreliefet, Deák Árpád képzőművész alkotását. Ugyancsak a sírkertben leplezték le a Pavel utcai házon elhelyezendő emléktáblát is.

A bicentenáriumi sorozat folytatódik. A járványügyi helyzet miatt a rendezvények egy része a jövő esztendőre halasztódott.

 

 

 

2020.12.09
Galéria
Fotó: Csíki János
Az emléktábla még nem kerülhetett föl az egykori fotóműhelynek otthont adó ház falára
A Mezey Lajos-emlékmű Deák Árpád szobrászművész alkotása
Kulcsszavak: