Egyezmény egy tisztább megyéért

Együttműködési megállapodást kötött ma a Bihar Megyei Tanács, a prefektúra, a környezetvédelmi őrség, a rendőrség és az Ecolect Közösségközi Fejlesztési Egyesület.

A részletekről ugyancsak ma Ilie Bolojan megyei tanácselnök Dumitru Țiplea prefektus és Mircea Mălan megyei alelnök, az Ecolect vezetője számolt be. Az egyezmény céljai között a szelektív hulladékgyűjtés, az illegális szemétlerakóhelyek felszámolása és több gyűjtőpont kialakítása szerepel például az építkezési vagy nagyméretű hulladéknak (bútorok, stb.), emellett az ellenőrzés fokozása és a bírságolás is. Többek között infravörös kamerákat szereznek be, s akit illegális szemetelésen érnek, annak akár a szemét szállítására használt járművét is elkobozhatják, hangzott el.

Ami a megyei hulladékkezelési szolgáltatást illeti, október közepe óta zajlik a szemétszállítási szerződések megkötése, ezeknek körülbelül 90 százaléka készült el eddig. Bár ötféle kategóriában kell ezentúl szelektíven gyűjteni a szemetet, ez sem fed le mindent, s már említett építkezési hulladékra, autógumikra stb. jelenthet megoldást a gyűjtőpontok létrehozása.

Az is elhangzott, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséggel is tárgyalnak arról, hogy az agrártámogatásokat csak tiszta földterületekre fizessék ki. Megoldást keresnek az utak mentén elhelyezkedő földterületek tisztán tartására is, Bihar megyében  egyébként 496 kilométer hosszúságú országút, 945 km megyei rangú és 1516 km községi út van. Az egységes hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztésére egy 40 millió euró értékű projektet készítenek, ezt az összeget az országos helyreállítási terven keresztül hívnák le uniós alapokból.

2020.12.11
Galéria
Dumitru Țiplea, Ilie Bolojan és Mircea Mălan