Lefújták az őszi idényt

Megyei focibajnokságok

A Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület október 21﷓én meghozott döntésével végleg eldőlt, hogy az idén már nem lépnek pályára sem a felnőtt, sem az ifjúsági futballcsapatok.

A Covid–19 nevű világjárvány miatt március közepén felfüggesztették a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE) által szervezett bajnokságokat, s bár sokáig még bízni lehetett a folytatásban, júniusban eldőlt, hogy a pályák helyett zöldasztalnál születik meg a 2019–2020‑as idény végeredménye. Az új idény kezdetét augusztus elejére tűzte ki a megyei fociegyesület, ám az érvényben lévő hatósági döntések miatt (az Egészségügyi és a Sport‑ és Ifjúsági Minisztérium által elfogadott egészségügyi protokollum lehetetlen helyzetbe hozta a megyei bajnokságokban szereplő amatőr csapatokat) előbb elnapolták a bajnoki rajtot, majd pedig le is fújták azt. A döntést már a BMLE szeptember 12‑én megtartott éves közgyűlésén előrevetítették az egyesület vezetői, miután a csapatok vezetői úgy nyilatkoztak, hogy képtelenek előteremteni a tesztelésekhez szükséges pénzt (havonta több mint 10 ezer lejt kellett volna fizetniük a részt vevő együtteseknek a kötelező koronavírus-tesztelésért).

Érdekesség, hogy a Román Kupa megyei szakaszának elődöntőit is törölni kellett, miután a négy résztvevő (Nagyváradi Egyetemi FC, Nagyváradi AC 1910, Biharszentandrási Crișul, Borsi Viitorul) közül egyik sem vállalta a játékot az orvosi eljárásrendben előírt szabályokat betartva. A megyei fociegyesület végül úgy döntött, nem nevez meg képviselőt a Román Kupa országos szakaszára.

Átírják a forgatókönyvet

A BMLE képviselői júliusban még abban bíztak, augusztus közepén el tudják indítani az új idényt, ám hamar be kellett látniuk, hogy szemernyi esély sincs rá, hogy megyei szinten focimeccsekre kerülhessen sor a 2020–2021‑es bajnokság őszi fordulójában. A gyermek és ifjúsági bajnokságok esetében a csoportbeosztások is elkészültek, de nem indulhatott útjára a küzdelem. Az bizonyos, hogy az eredetileg eltervezett oda-visszavágó rendszert nem lehet majd alkalmazni, mivel tavasszal (ha márciusban sikerül is elkezdeni az idényt) nem lesz elég idő a 18 forduló, valamint a bajnoki döntő megrendezésére.

„Több forgatókönyvet is kidolgoztunk előbb idén tavasszal, majd a nyár folyamán is, amikor már az új idényt terveztük. Sajnos eddig minden tervünket átírta a világjárvány, s bár mindig tudtunk újítani az adott helyzethez alkalmazkodva, az eddigi tapasztalatok azt sejtetik, hogy a tavaszi idénykezdetben sem igazán bízhatunk” – jelentette ki Boros Péter, a BMLE főtitkára. Hozzátette, a román másodosztályú bajnoksághoz hasonlóan megyei szinten is van rá mód, hogy a pályán dőljön el a bajnokság. Ehhez azonban a világjárvány megszűnése, esetleg az egészségügyi korlátozások részleges vagy teljes feloldása szükséges.

Idén egyetlenegy hivatalos mérkőzést játszottak csak le Bihar megyében: március 9‑én a Borsi Viitorul a Belényesi Bihorul együttesét látta vendégül a megyei első osztály 16. fordulójában. A találkozót a két csapat kérésére játszották le az eredetileg kiírt időpontban, míg a forduló többi mérkőzését elhalasztották a szervezők. Mint kiderült, a halasztásból törlés lett, az újrakezdés pedig csak álom maradt a résztvevők számára.

A harmadosztályban játszanak

A megyei bajnok Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) két mérkőzést játszott le semleges pályán a harmadosztályba jutásért, s bár egyenes ágon nem jutott fel, végül a résztvevők létszámának növelésével a zöld-fehér gárda is elindulhatott a 2020–2021‑es pontvadászatban. A NAC mellett a szintén váradi Luceafărul, valamint a Váradszentmártoni KSK is megyénket képviseli a harmadosztályban. Hasonlóra 12 éve nem volt példa, akkor a Belényesi Bihorul, a Nagyszalontai Liberty és a Nagyváradi Bihar FC II szerepelt a harmadik ligában.

 

(alc.) Szentmártoni kupabravúr

A szentmártoni csapat remekül szerepel a Román Kupában is, ahol a legjobb 32 gárda közé jutott, így élvonalbeli együttessel mérheti össze erejét. Az első fordulóban szabadnapos volt a bihari gárda, ezt követően két harmadosztályú csoporttársát, a Váradi Luceafărult (8–7, büntetőrúgásokkal), a Szilágysomlyói Sportult (2–1), majd pedig a másodosztályban szereplő Lénárdfalvi FC‑t (4–3) búcsúztatta a további küzdelemtől. A sorsolást később tartja majd meg a Román Labdarúgó-szövetség.

Harmadosztályban szereplő bihari focicsapatnak legutóbb 21 évvel ezelőtt sikerült hasonló bravúrt végrehajtania, akkor a Vaskohsziklási Oțelul látta vendégül a Bukaresti Rocar csapatát, ám 3–0 arányban alulmaradt. Egy évvel korábban az Élesdi Crișul jutott a legjobb 32 csapat közé, s kapott ki ugyancsak hazai pályán a Galaci Oțelultól (5–0). Nyolcaddöntőben 2001-ben szerepelt utoljára Bihar megyei focicsapat. Az akkor másodosztályú Nagyvárad FC a Galaci Oțelult búcsúztatta a Bodola Gyula Stadionban (2–1), majd a Bákói FC‑t semleges pályán, Besztercén 2–1‑re legyőzve az elődöntő kapujába ért, ám ott a későbbi győztes Bukaresti Rapid állta útját (0–5).

2020.12.23
Galéria
Élvonalban szereplő ellenfelet kapnak a szentmártoniak a Román Kupában