Ünnepi készülődés kézműves módra

A nagyszalontai Sinka István Kézműves Körben évek óta készülnek az év utolsó hónapjaiban karácsonyi díszek, ünnepi ajándékok minden korosztály számára. A barátságos, kuckós hangulatú műhelyben BONDÁR HAJNALKA körvezető irányítja az apró gyermekkacsókat és a munkával töltött évtizedek formálta asszonykezeket.

A nagyszalontai kézművesek a járvány okozta nehézségek ellenére is lelkesen készülnek a karácsonyra, megannyi csodálatos díszt, ajándéktárgyat készítettek. Ezekről Bondár Hajnalka körvezető mesélt lapunknak.

– Mielőtt részletesebben is bemutatnánk ezeket a kézműves szépségeket, néhány szóban, kérem, meséljen róla, hogyan zajlott most az őszi hónapokban a munka a körben? A vírushelyzet nagy nehézséget okozott?

– Hála Istennek, problémamentesen zajlottak az őszi foglalkozások. Heti több alkalommal is találkozhattunk a kultúrházban. Szeptember elején még egy kéthetes tábort is tarthattunk, bár kevesebb gyerekkel, három terembe osztva őket, természetesen az egészségügyi szabályokat betartva. Minden reggel testhőmérséklet-méréssel és kézfertőtlenítéssel kezdődött a program. A táborban segítségemre voltak a kézműveskör nyugdíjas tagjai és a nagyobb gyerekek is. Idén is csodás alkotások születtek a táborban.

– Az elmúlt évekhez képest a vírushelyzet miatt mennyire nőtt vagy éppen csökkent idén a kézműveskör népszerűsége? Hányan járnak önhöz kézműveskedni? Mit tapasztal, mennyire érdeklődők a különböző korosztályok?

– Sajnos idén nagyon rossz helyzet állt elő. Márciustól június közepéig nem találkozhattunk személyesen a gyerekekkel. Bár próbáltunk mi is egy online verzióban kézműveskedni, Kreatív karantén kihívás címen – a gyerekeknek egy-egy kreatív feladatot kellett teljesíteniük az otthon talált hozzávalókból –, ez mégsem olyan, mint amikor együtt dolgozunk. Sok különböző korosztályú gyerek megfordul nálunk, van, aki kitartóbb, mások kevésbé, van, aki több éve jár, és olyan is, aki csak a táborokba jön el nyaranta. Az utóbbi időben az iskola miatt nem tudnak járni hozzánk, sokszor délután 3 óráig vannak suliban, a különórák, edzések és a rengeteg tanulnivaló miatt nem jut idejük kézműveskedésre. De a karantén időszaka alatt az is szívesen eljárt volna a körre, aki azelőtt nem jött volna semmi pénzért. Sajnáltam is őket nagyon, hogy amikor idejük és kedvük is lett volna, nem találkozhattunk.

– Hogyan készülnek idén a karácsonyra? Tudnak esetleg online vásárt tartani a hagyományos helyett, vagy más módon találhatják meg önöket az érdeklődők?

– A karácsonyi készülődésnek már októberben nekifogtunk, reméltük, hogy lesz időnk rengeteg csodás munkát elkészíteni decemberig. Terveztünk is egy kiállítást a gyerekek munkáiból, de a vírus megint közbeszólt. November eleje óta, ahogy bezártak az iskolák, sajnos megint nem találkozhattunk a gyerekekkel. Reméljük, most nem tart olyan sokáig, mint tavasszal, és lesz még lehetőségünk szalmacsillagokat, csuhéangyalkákat, gyöngydíszeket készíteni az ünnep előtt. Vásárban nem is merünk reménykedni idén, de vannak, és reméljük, hogy még lesznek is eladó munkáink, ezekről egy-egy fotót közzéteszünk majd a Sinka István Kézműves Kör Facebook-oldalán, lehetőséget adva a szalontai ismerősöknek a vásárlásra.

– Kérem, adjon néhány ajándéktippet mint kézműveskör-vezető és anyuka: Ön szerint mi lehet ideális kézműves vagy éppen nem hagyományőrző ajándék egy gyermeknek és egy felnőttnek?

– Bár különböző ízlésűek vagyunk, az eddigi vásáraink során mindenki talált megfelelő ajándékot az asztalainkon. Van, aki az egyszerűbb, letisztultabb, natúr díszeket szereti, más a csillogóbb, mutatósabb, színesebb portékáinkat részesíti előnyben. De mindkétféléből készítünk. Számomra nincs szebb egy olyan fenyőfánál, amit szalma‑, csuhé‑ vagy esetleg gyékénydíszekkel öltöztetnek fel. De biztos vagyok benne, hogy bárki örülne az ilyen természetes anyagokból készült díszeknek. Amióta nekem is van gyerekem, a kreatív ajándékoknak örültünk a legjobban minden karácsonykor. Nemcsak saját tapasztalatból mondom, hanem a visszajelzésekből is, hiszen több éve készítek kreatív gyermekjátékokat filcből és textilből. Egy matatóskönyv, egy kalendárium, egy hóember-kirakó kimondottan hasznos karácsonyi ajándéknak bizonyul.

– A kézműveskörben milyen ajándékok közül válogathatnak idén mindazok, akik szeretnének önöktől valamilyen egyedi meglepetést vásárolni?

– Minden évben elkészítjük a szokásos díszeinket, mint például a fonott szalma‑, csuhédíszek, ‑csillagok, ‑angyalkák, ‑szarvasok, de új ötleteket is hozok a gyerekeknek és persze a vásárlóknak is. Tavaly a gyöngyből készült angyal és harangocska aratott nagy sikert. Idén manókat, mini betlehemet és gyöngy fenyőfát is készítettünk a gyerekekkel, ezek jól fognak mutatni a karácsonyfán vagy épp alatta.

– Ön szerint miért fontos, hogy a karácsonyfa alatt valamilyen kézműves ajándék is lapuljon?

– Én nem csak karácsonykor részesítem előnyben a kézműves ajándékokat. Sajnos olyan világban élünk, ahol szinte minden környezetszennyező műanyagból készül. Nagyon fontos lenne, hogy az emberek értékeljék a kézműves termékeket és azok alkotóit egyaránt. Csak itt, Szalontán is sok kézműves van, hagyományőrző vagy sem, de próbálnak megélni az alkotásaik eladásából befolyt pénzből. Minden tárgy érték, hiszen szívvel-lélekkel készült. Vásárlással fontos lenne támogatnunk ezeket a kisvállalkozókat, de nem csak karácsonykor.

– Bízva abban, hogy hamarosan magunk mögött tudhatjuk az új típusú koronavírust, milyen tervekkel tekint az új esztendőre?

– Nagyon bizakodó vagyok, hogy jövőre már visszaáll minden a rendes kerékvágásba. Az utóbbi években rengeteg programunk volt a gyerekekkel: táborok, kézműves-foglalkozások, vásárok, kézműves délutánok Szalontán és más városokban is, ezek mind nagyon hiányoznak nekünk. A gyerekek közösségben voltak, együtt alkottak, játszottak, szórakoztak, tanultak egymástól. Remélem, ha túl leszünk ezen a vírusos időszakon, a programszervezők még nagyobb gondot fordítanak majd az ilyen gyerekprogramok visszaállítására.

– Végül, kérem, ossza meg kedves olvasóinkkal az egyik olyan ajándékötletét, amit akár otthon is bárki elkészíthet!

– Sokan nem merik elengedni a fantáziájukat, nem hisznek magukban, pontosabban a kézügyességükben, és nem mernek alkotni. Sokszor azt mondják, nincs otthon semmi, amiből egy apró ajándékot lehetne készíteni. Én ezt a két kis díszt kevés hozzávalóból készítettem. Egy natúr, csillag alakú papírdoboz aljába mohát tettem. Állítottam bele egy fából kivágott karácsonyfadíszt, két gombácskát és egy pici angyalkát. A doboz külső felére ragasztottam egy hópelyhet is. A dobozka tetejébe moha, egy szarvasfigura és egy csillag került. Egyszerű és mutatós is. De ha nincsenek ilyen hozzávalóink, használhatunk egy fenyőtobozt vagy bármilyen termést, apró karácsonyfagömböket, gyertyákat, selyemszalag masnikat, bármilyen apró figurákat. Az, aki ajándékba kapja majd, biztosan értékelni fogja a saját kezűleg készült alkotást.

2021.01.06
Galéria
Hóember-kirakó filcből
Dióhéj ad keretet ezeknek a csodás alkotásoknak
A hóember „átöltözött”
A megunhatatlan szalma ajtódíszek
Apró szalmadíszek a karácsonyfára
Bondár Hajnalka, a kézműveskör vezetője
Gyöngyből készült szépségek
Adventi naptár: 24 kis karácsonyi figura ékesíti a fenyőfát, mindennap egy-egy újabb figura kerülhet fel a fára
Számolós kisvonat
Ilyen kis díszt bárki maga is készíthet otthon
Textilből készült ünnepi díszek