Online szavalóversenyek Margittán

Egy olyan városban, ahol hagyománya van a versszeretetnek és a szavalásnak, a világjárvány sem tudja útjukat állni a szavalóversenyeknek. A margittai Horváth János Társaság egyik feladata éppen a szavalóversenyek megszervezése, levezetése. Évente kétszer-háromszor ad lehetőséget a versmondóknak a megmérettetésre.

A múlt év vége felé már úgy festett, megszakad ez a több évtizedes lánc, de végül a versenyek főszervezői, a Horváth János Társaság (HJT) elnöke, Szőke Ferenc és Fügedy Anikó Erzsébet alelnök megtalálták a megoldást. Abból indultak ki, hogy ha lehet otthonról dolgozni és tanulni online, akkor talán ez a szavalóversenyek esetében is működni fog. Elsőként októberben próbálkoztak a XV. Papp Attila Körzeti Szavalóverseny alkalmával. Ez eddig a város legnépszerűbb szavalóversenye volt, több száz versmondót mozgatott meg nemcsak Margittán, hanem a környező településeken is, a döntőbe százan jutottak be.

Most a verseny online meghirdetésekor egy kicsit megszeppentek a szavalók és a felkészítő tanárok, tanítók egyaránt. Aztán megbarátkoztak a gondolattal, és bár kevesebben, mint máskor, de részt vettek a döntő megmérettetésen. A zsűri tagjai a HJT székházában laptopjaikon hallgatták meg az előadókat, és értékelték a látottakat. Ekkor még nem volt olyan súlyos a járványhelyzet, ezért a díjkiosztót meg tudták rendezni a városi parkban, a távolságtartás és a maszkviselés szabályait betartva. A legtehetségesebbek jutalma oklevél és könyvvásárlási utalvány volt, utóbbi az RMDSZ-székházban működő könyvüzletben (ez a város egyetlen könyvesboltja) volt beváltható.

Az istenes versek körzeti szavalóversenyét általában advent időszakában szokták megrendezni, ám idén a XI. verseny időpontját előrehozták két okból is. Az egyik az, hogy a járvány tetőzését éppen karácsony környékére prognosztizálják, a másik pedig az, hogy az anyagi főtámogatót, a Bihar megyei önkormányzat által fenntartott Közösségi Ügyek Igazgatóságát az új megyei vezetés novemberben megszüntette, ezért később már nem tudott volna támogatást adni.

A szavalók körében közben híre ment annak, hogy az előző online verseny rendben és sikeresen lezajlott, ezért az újabb megmérettetésre jelentkezők száma megközelítette az előző évit: 74 személy vett részt a döntőn. A zsűritagok a székházból, illetve otthonról hallgatták meg a versmondókat. Az internetkapcsolat jó volt, a választott konferenciaprogram is jól működött, zavartalanul zajlott le a verseny. A jelentkezők számának függvényében hét korcsoportot alakítottak ki: előkészítősök, I. osztályosok, II. osztályosok, III. és IV. osztályosok, V. osztályosok, VI., VII., VIII. osztályosok, líceumi diákok és iskolán túliak.

Igen sok jó minőségű szavalat hangzott el, de ez Margittán és környékén már megszokott dolog. A sokéves hagyomány, a szavalók rátermettsége és tanáraik költészet iránti elhivatottsága alakítja ki ezt az erős mezőnyt. Megvan a törzsközönség, a „visszajáró” diákok, akiknél évről évre nyomon követhető a fejlődés. A felkészítő tanárok, tanítók is szinte mindig ugyanazok, hiszen nem minden irodalomtanár versszerető is egyben, pedig jó lenne, ha minden pedagógus versszeretetre nevelné tanítványait.

A zsűrizés feladatát idén a már említett főszervezők mellett Tóth Attila Levente plébános és Oláh Mária vallástanár vállalta el. Megdolgoztatták őket a szavalók, sokszor csak a századpontok döntötték el a sorrendet, és több holtverseny is kialakult. Éppen ezért a hét korcsoportban több megosztott I., II. és III. díjat osztottak ki, továbbá tizenegy különdíjat. Ezek mellett az RMDSZ is felajánlott hat különdíjat, így összességében 47 diákot tudtak könyvutalvánnyal és oklevéllel jutalmazni. Az iskolán túli előadók lemondtak a jutalmakról a diákok javára. Így volt etikus, mivel ők egyben főszervezők és felkészítő tanárok voltak. Máskor sokkal több felnőtt volt, idősebbek is, de most ők a műszaki felszerelés hiánya miatt lemondtak a versenyről.

Díjkiosztót a járvány miatt nem tartottak, csak online eredményhirdetést. A nyertesek listáját a helyezéshez tartozó könyvvásárlási utalvánnyal és oklevéllel együtt a szervezők leadták a könyvüzlet vezetőjének, tőle kapják majd meg a diákok a választott könyveket. A vidékiek közül a legnagyobb számban Micskéről és Berettyószéplakról jelentkeztek. Felkészültségüket igazolja, hogy sok dobogós helyet megszereztek.

A szavalók, a felkészítő tanárok és a szervezők egyaránt sikeresnek tartják az online szavalóversenyeket, s ha a szükség úgy hozza, ezután is meg fogják szervezni őket. Külön dicséret illeti a versmondókat, amiért otthonukban is ünneplőbe öltözve mondták el a választott költeményeket. A szervezők ezúton is köszönetet mondanak a szavalóknak, a felkészítő pedagógusoknak és a szülőknek, továbbá az anyagi támogatóknak: a már említett Közösségi Ügyek Igazgatóságának és a Communitas Alapítványnak.

Az istenes versek szavalóversenyének díjazottai:

– Előkészítősök: I. Pongor Anita, II. Tóth Bence, III. Gáll Benjámin, Furceanu Elizabeta Evelin; különdíj: Uysal Gülhan Leyla, Varga Jázmin Anita, Gyulai Lehel;

– I. osztályosok: I. Kosztandi Zselyke, II. Andrási Dóra, Budai Rebeka, III. Barabás Hanna Zsuzsa, Nyíri Mercédesz; különdíj: Kupás Petra, Rádi Benett;

– II. osztályosok: I. Tasnádi Gábriel, Bános Anna Júlia, II. Ádám Evelin, Bányász Áron István, Szőcs Dóra, III. Halas Júlia; különdíj: Kiss Virág, Pongor Maya, Lep Bence, Laslău Viktória, Szilágyi Dominik;

– III–IV. osztályosok: I. Illyés Teodóra, Tóth Ágnes, II. Budai Noémi, III. Szilágyi Kincső; különdíj: Torz Zsófia;

– V–VIII. osztályosok: I. Szekrényes Eszter, Iuhász Renáta, Kun Abigél, II. Erdei Henrietta, Jakab Orsolya, Iles Dávid Márk, III. Fazakas Andrea, Kovács Gergő, Fenyvesi Fanni Zsófia, Csokmai Monica Victoria; különdíj: Bagosi Zsófia, Mátyás Mihály, Kovács Edina, Birinyi Máté, Diós Alexandra, Bereczki Nikolett;

– Líceumi diák: I. Erős-Joó Kincső-Enikő.

2021.01.06
Galéria
Az istenes versek szavalóversenyének résztvevői is online vettek részt a megmérettetésen
A Papp Attila Szavalóverseny néhány résztvevője
Díjazottak, szervezők, felkészítők a Papp Attila Szavalóversenyen
Szép és értékes könyvek közül választhatnak a nyertesek
A versenyek fő szervezői ifj. Papp Attilával