EU-s források utakra és a múzeumnak

Miniszterek, államtitkárok egyeztettek Bihar megyei polgármesterekkel Nagyváradon tavaly év végén, még az ünnepek előtt. Egyúttal a bukaresti vendégek több fontos projekt támogatási szerződését is aláírták a megyei önkormányzat elöljáróival a megyeházán.

Paul Stănescu kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter, Marius Nica, az európai uniós alapok megbízott minisztere és Adrian Ionuţ Gâdea államtitkár járt a váradi megyeházán. Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök, Ioan Mang és Traian Bodea alelnök részvételével jelentős itteni projektek finanszírozását foglalták írásba, majd polgármesterekkel egyeztettek.

Elsőként a Körösvidéki Múzeum új székháza felújításának folytatásáról beszélt Aurel Chiriac múzeumigazgató. Az 5,5 millió euró értékű projekt az egykori hadapródiskola udvarának rendezését szolgálja, emellett parkolóhelyeket létesítenek, illetve az első emeleten befejezik a természettudományi és a történelmi részleg kialakítását. A projektet a Regionális Operatív Programból támogatják, s mint Pásztor Sándor elmondta, hamarosan kiírják a közbeszerzéseket.

Ioan Mang elsőként arról az útról beszélt, amely az Erdélyi-szigethegységet szeli át, és szintén a regionális program támogatásával valósul meg. Kivitelezésére 29,5 millió euró jut, és Belényest köti majd össze Biharfüreddel, a lesi vízgyűjtővel és Jádremetével. Az út első szakaszának támogatási szerződését írták alá csütörtökön.

Két további út korszerűsítésének támogatási szerződését is aláírták, ezeket a vidékfejlesztési programban támogatják. Mint Ioan Mang elmondta, a Belényes–Biharrósa–Esküllő–Élesd útszakasz (33,6 kilométer) felújítására 129,9 millió lej, a Szombatság–Bihardobrosd–Biharlonka (21 km) útra pedig 57,5 millió lej jut. Ezen a napon 179 millió lej, körülbelül 49 millió euró érkezett Bihar megyéb, pontosította az alelnök, s hozzátette: év végéig újabb megyei utak modernizálására vonatkozó szerződéseket is aláírnak még.

Paul Stănescu kormányfőhelyettes további támogatásáról biztosította a megyei önkormányzatot. Mind mondta, minden ilyen projekt haszonélvezői elsősorban a megye lakói. Leszögezte: egyes állításokkal ellentétben a vidékfejlesztési program támogatásait nem politikai alapon ítélik oda, hanem olyan kritériumokat figyelembe véve, mint például az illető megye településeinek és lakóinak száma. Adrian Ionuţ Gâdea emlékeztetett arra, hogy a program első, négyéves szakaszában, mely 2013-ban indult, Biharban 177 projekt kapott 868 millió lej támogatást, 2017-től pedig máris 172 projekt 751 millió lejt. Jelenleg is dolgoznak például az Országos Lakásügynökség új tömbházain Nagyváradon, és készülnek további projektek újabb váradi, belényesi és biharszentandrási lakások építésére.

2018.03.03
Galéria
Több fontos projekt támogatási szerződését is aláírta a miniszterekkel Pásztor Sándor (balra)
Kulcsszavak: