Mit hova ültessünk?

Tavasz derekán már sokak fejében megfordul a gondolat, hogy ideje lenne kivirágoztatni a ház udvarát, a lakás erkélyét. Igen ám, de nem mindenki járatos a virágültetésben, ezért jól jön egy kis útbaigazítás. A nagyszalontai piacon jó tanácsokkal tudnak szolgálni a hozzáértő virágárusok, köztük CSENGERI RÓBERT, akitől mi is érdeklődtünk.

Ön mióta foglalkozik virágtermesztéssel?

– Feleségemmel együtt már 12 éve termesztünk és árusítunk virágokat, általában a piacon adjuk el, de haza is jönnek hozzánk visszatérő vásárlók. Minden virágunkat otthon neveljük, egyeseket magról, mint például az árvácskát, a mézvirágot, a begóniát, petúniát, majd a palántákat „pohárba” tesszük, s így áruljuk. Ez három hónapos folyamat.

Milyen virágoknak van most ültetési idejük?

– Legalább 30-féle virágnak, mint a petúnia, begónia, muskátli és szegfű több fajtája, a mézvirágok, a verbéna. Igen nagy a kínálat, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Hogyan lehet ezeket a virágokat a legmegfelelőbben gondozni?

– A megfelelő gondozás nagymértékben függ az időjárástól, mindig figyelni kell, hogy szükséges-e locsolni. Ugyanis nem szabad a virágokat túllocsolni, esős időszakban nem igényelnek plusz öntözést. Persze van olyan virág, amelyik kimondottan szereti a vizet, de a vízigényük fajtánként változó. A legvízigényesebbek inkább a futónövények, a muskátli, a hamvaska, a szúnyogvirág.

Mennyiért kaphatók ezek a növények?

– A kicsi palánták ára 1,50–5 lej, az akasztós virágoké 10–30 lej között változik.

Milyen körülmények tekinthetők ideálisnak a tavaszi virágok számára?

– Általában a napos rész a legmegfelelőbb számukra, de létezik olyan virág is, amely árnyékba való, például a pistikevirág, ez szinte az egyedüli, amelyik árnyékban virágzik, mivel a legtöbb virág igényli a napfényt, mert abból kapja a foszfort.

Milyen virágokat ajánlana erkélyre?

– A félig napos erkélyre tudom ajánlani a futó petúniát, futó begóniát, ezek jól érzik magukat napon és árnyékban is, de valamelyest mindenképpen érnie kell őket a napnak, mert akkor hoznak virágot. Előbb szépen megnőnek bokornak, majd tovább nyúlnak, és a szép virágos hajtások leereszkednek az erkélyen. Nagyon hálás kis virágok, és nem túl igényesek.

 

2018.06.24
Galéria
Csengeri Róbert virágkertész szebbnél szebb virágokat kínál
Erkélyre, verandára ajánlottak az akasztós cserepek díszei
A hozzáértő virágtermelők tanácsokkal is ellátják a vásárlókat
Szemet gyönyörködtető a palántakínálat a piacokon