Először rendeznek magyar napokat a Sebes-Körös völgyében

Június 29. – július 1. között tartják meg az I. Sebes-Körös-völgyi Magyar Napokat három helyszínen. Pénteken Réven, szombaton Mezőtelegden, vasárnap pedig Élesden szerveznek programokat.

A Sebes-Körös völgyében mintegy 6500 magyar él, Vársonkolyos, Magyarkakucs, Élesd, Feketeerdő, Örvénd, Mezőtelki, Pusztaújlak, Mezőtelegd, Pósalaka, Köröskisjenő, Fugyi és Fugyivásárhely tartozik ebbe a tájegységbe – ismertette a részleteket Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnöke és Erdey Zsolt mezőtelegdi RMDSZ-elnök. Grim András azt is elmondta: további szórványnapok következnek, augusztus elején a réz-hegységi, szeptember közepén a dél-bihari, szeptember végén pedig a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat szervezik meg, így a Biharban élő szórványmagyarságnak tájegységenként meglesz a saját ünnepe.

A sebes-Körös-völgyi magyar napok Réven kezdődnek: június 29-én, pénteken 16 órától néptánctalálkozót tartanak. A néptáncosok felvonulnak, majd a kultúrotthonban lépnek fel.

Június 30-án, szombaton 11 órától Mezőtelegden közös főzés kezdődik majd. Amint Erdey Zsolt elmondta, nem főzőversenyt tartanak, és a szervezők némi alapanyaggal is hozzájárulnak majd a az ételek elkészítéséhez. A csapatok szerdáig még jelentkezhetnek a 0728/181–641-es telefonszámon. A program 14 órától folytatódik, arcfestéssel, bábszínházzal, később hagyományos íjászbemutatót tartanak, az íjászkodást ki is próbálhatják az érdeklődők, este pedig koncertekkel is várják a közönséget.

A hagyományteremtés szándékával indított rendezvény július 1-jén, vasárnap 17 órától az élesdi református templomban zárul, itt kórustalálkozót tartanak. A részletes program:

RÉV, június 29., péntek

16 óra: Néptánctalálkozó – a Bihar megyei magyar néptáncegyüttesek felvonulása Rév utcáin, majd táncbemutató a helyi művelődési házban.

MEZŐTELEGD, június 30., szombat

Családi nap

11 óra: Főzzünk együtt – Bográcsos főzés kezdete

14 óra: Gyermekprogramok (arcfestés, játszóház, bábszínház)

16 óra: Íjászbemutató, utána a kilátogatók kipróbálhatják az íjászatot, kb. 3-4 órán keresztül

18 óra: A nagyváradi ifjúsági fúvószenekar előadása

19 óra: A sebes-Körös-völgyi Pacsirták és a borsi Galagonya néptáncegyüttesek előadása

20 óra: Kristóf Katalin és Milán nosztalgia- és nótakoncertje

21 óra: Az Insect együttes koncertje

ÉLESD, július 1., vasárnap

17 óra: Kórustalálkozó – a Sebes-Körös menti egyházi kórusok találkozója, majd koncertje az élesdi református templomban.

2018.06.25
Galéria
Erdey Zsolt és Grim András