Kétes nagyváradi városrendezési tervek közvitán

Írásban nyújtsák be javaslataikat, kifogásaikat

A nagyváradi helyhatóság két, sokakat érintő tervéről is tartanak közmeghallgatást, ezek kapcsán KIREI MELINDA, a váradi önkormányzat RMDSZ-es frakciójának vezetője és KIS GÁBOR önkormányzati képviselő arra buzdított, hogy minél többen vegyenek részt a közvitákon, és nagyon fontos, hogy az érintettek kifogásaikat, javaslataikat írásban is benyújtsák.

Július 2-án, kedden 15 órától tartanak közmeghallgatást a nagyváradi városházán arról a szabályzattervezetről, mely szerint 50%-os különadóval sújtanák azokat, akiknek épületük nem elég magas, vagy nem illeszkedik az utcafrontba. Mint arról honlapunkon is beszámoltunk, a tervezetnek jó néhány hiányossága van, például nem készült még el az a tanulmány, amelyből pontosan kiderülne, mely épületekre kellene emeletet húzni, netán lebontani azokat, s a helyükre a „megfelelő” magasságú új épületet felhúzni.

Amint Kirei Melinda és Kis Gábor váradi helyi tanácstagok keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, a belváros az általános városrendezési terv (Proiect urbanistic general – PUG) szerint védett építészeti övezetnek számít, s az ilyen övezetekben a nem műemlék épületeket is csak a kulturális minisztérium vagy valamelyik alárendelt intézmény jóváhagyásával alakíthatják át, ellenkező esetben polgári vagy büntetőjogi felelősséget is megállapíthatnak.

A váradi önkormányzat a felüladóztatással szeretne többletbevételhez jutni? – tette fel a kérdést Kirei Melinda, a helyi tanács RMDSZ-es frakciójának vezetője. Szerinte az önkormányzatnak több kérdésre is választ kellene adnia a terv kapcsán. Például arra, mi alapján döntik el, melyek a „megfelelő” magasságú épületek, amelyekhez a többit mérni kell? Mi a vétkük azoknak, akik 50-100 évvel ezelőtt épült házakban laknak, amelyekre, ha emeletet építenek, módosul az a városkép, amelyet elvileg védeni kellene? Mi történik abban az esetben, ha egy épületnek több társtulajdonosa van, s ezek egyike nem egyezik bele az emelet építésébe?

Kis Gábor szerint az önkormányzatnak vissza kéne vonnia a szabályzattervezetet, de ha mindenképpen ragaszkodik az ötlethez, akkor a tanulmány elkészülte után át kellene dolgoznia azt, s újra közvitára bocsátania. Kirei Melidna hozzátette: a polgármesteri hivatal jogi igazgatóságának figyelembe kellene vennie, hogy a tervezet sérti az alkotmány és a polgári törvénykönyv egyes, a magántulajdonra vonatkozó előírásait is.

A másik, legalábbis kétségeket kiváltó terv a 19 emeletes toronyházé. Ezt a Vár téren építené fel egy magánvállalkozó, aki az övezeti városrendezési tervet (PUZ) is elkészíttette, ennek jóváhagyása azonban sértené a környéken élők érdekeit. Ráadásul az önkormányzat honlapján elérhető tervet a javaslatok beküldésének június 11-i határideje előtt megváltoztatták úgy, hogy az eredetinél nagyobb területet foglal magába. A tervet újra közvitára bocsátották, az újabb határidő július 19-e.

Az RMDSZ-es önkormányzati képviselők többször is hangsúlyozták: mindenkit kérnek, hogy ne csak a közvitán vegyenek részt, hanem írásbeli kifogásokat nyújtsanak be a váradi önkormányzathoz. Ez ugyanis köteles 30 napon belül szintén írásban válaszolni, s ezekre a válaszokra akár per esetén is szükség lehet.

2018.06.26
Galéria
Kis Gábor és Kirei Melinda