Alkotó család

A margittai Barbu család közkedveltségnek örvendett és örvend mind a mai napig. Néhai dr. Barbu László évtizedekig volt a margittai kórház orvosa, felesége, Barbu Márta nyugdíjba vonulásáig tanította a gyerekeket írásra-olvasásra és nevelte illemre. Nagyobbik lányuk, Márta Nagyváradra ment férjhez, kisebbik lányuk, Edit viszont itthon maradt, és biológiát tanít a magyar iskolában. Lokálpatrióták mindannyian, akik szabadidejükben képzőművészként alkottak.

Dr. Barbu László most lett volna 90 éves, ezért kisebbik leánya és özvegye úgy tisztelgett emléke előtt, hogy válogatott munkáiból – a sajátjaikkal kiegészítve – kiállítást rendeztek. A néhai családfő 1928-ban született Temesváron, fiatalságát Nagyváradon töltötte, az orvosi egyetemet Marosvásárhelyen végezte el, s friss diplomásként 1952-ben Margittát választotta új otthonául. Gyermekgyógyászként kezdte tevékenységét, majd laboratóriumi orvosként folytatta 1984-ben bekövetkezett haláláig. Szabadidejében festegetett, főleg absztrakt, modern műveket alkotott. Nem törekedett képzőművészeti sikerekre, főként a kikapcsolódást és a szórakozást jelentette számára a festészet. Felfigyeltek azonban munkáira, és 1970-ben kiállították alkotásait az akkori margittai amatőr képzőművészek munkáival együtt. Most 15 festményét állították ki.

Képei inspirációt adtak feleségének, ő azonban nem ecsettel, hanem subatűvel készített szebbnél szebb faliszőnyegeket. Mondhatnánk úgy is, hogy gyapjúval festett. Szőnyegeit saját házuk díszítésére készítette, éppen ezért meglepetés volt számára a kiállítás; 13 munkája kapott helyet a családi tárlaton. Ő 1934-ben született a Berettyó-parti városban, és itt éli tartalmas életét mind a mai napig. Legendás hírű tanítónő volt, szülők és gyerekek egyaránt rajongtak érte. Volt diákjai most is felkeresik, megköszönve a tőle kapott értékeket. Olyan tanulási pályára helyezte a gyerekeket, mely egyenes út volt a siker felé. Már jócskán benne van a korban, de nincs olyan kulturális rendezvénye a városnak, ahonnan ő hiányozna. Idén a magyar kultúra napján az RMDSZ-szervezet életműdíjjal jutalmazta áldozatos tevékenységét.

Barbu Edit már gyermekkorában szeretett rajzolgatni, de komolyabban csak az utóbbi években kezdett elmerülni a festészet gyönyörében. Nagyon megszerette, és már nem tudja abbahagyni. Ő azonban elsősorban biológiatanár, és mindig a hivatása élvez elsőbbséget. Több mint 30 éve tanítja diákjainak a természet szépségét és csodáit. Szabadidejében azonban gyakran ragad ecsetet, a természet inspirálja alkotásra. Főleg olajjal fest, de próbálkozik időnként akrillal és pasztellkrétával is. Szeret szembenézni az új kihívásokkal. Első munkáit megmutatta Kristófi János festőművésznek, s ő további alkotásra biztatta. Megfogadta a tanácsot, és ma már 45 képpel büszkélkedhet. Másik szenvedélye a természetfotózás. Ezen a téren is sikereket könyvelhet el.

Nem mindennap láthat az ember olyan kiállítást, melyen egy család három tagja egyszerre mutatja be munkáit. Ilyen szempontból rendhagyó volt a margittai tárlat, és akik látták, csakis felsőfokon dicsérték a – nyugodtan mondható – művészi alkotásokat. A képzőművészet kedvelői mellett a család tisztelői is ott voltak a megnyitón, így a megszokottnál jóval népesebb nézőközönség gyűlt össze.

A kiállítást Papp Gábor festőművész nyitotta meg. Megköszönte a művészetet kedvelőknek, hogy egyéb szabadidős program helyett ezt a kulturális eseményt választották. A kiállítókat, mint mondta, nem kell bemutatni, hiszen nincs olyan margittai, aki ne ismerné őket. Premiernek számít a művelődési ház emeleti galériájában az, hogy egy család állítja ki alkotásait. „Ilyen még nem volt Margittán” – mondta. A megnyitót Puskás Miklós zenetanár és leánya, Bíborka közreműködése színesítette, Barbu Edit pedig a festészetről, annak csodájáról szóló verset olvasott fel, majd köszönetet mondott azoknak, akik segítették őket abban, hogy ez a kiállítás megvalósulhasson. Papp Gábor és Silaghi Stelian festőművészeket, valamint a művelődési ház alkalmazottait, Szarvadi Gréti referenst és Demeter Veronica igazgatót illette a köszönet.

Nagyszerű ötlet volt a kiállítás, mely nem csak dr. Barbu László emléke előtt tisztelgett, de tartalmas délutánt szerzett a margittai művészetkedvelőknek is, és két nagyszerű pedagógus megmutatta, hogy szabadidejükben is értéket alkotnak.

 

2018.07.09
Galéria
Barbu Márta és Edit a megnyitón
Dr. Barbu László munkái
Az 1970-es tárlat plakátja
Faliszőnyegek
Barbu Edit festményei
Sok érdeklődőt vonzott a premierszámba menő tárlat megnyitása
Modern képek és faliszőnyegek