Ápolónőket díjaztak

Nagyváradon 2011 óta adják át a Cseke Attila szenátor, akkori egészségügyi miniszter alapította dr. Mózes Károly-díjakat. Az elismerést idén három Bihar és egy Szatmár megyei ápolónő vehette át május 11-én.

Az idei díjátadáson jelent volt Sorina Pintea egészségügyi miniszter is. Rajta kívül az elismerést kezdeményező Cseke Attila, a család nevében dr. Mózes Gábor, a Bihar megyei önkormányzat részéről Pásztor Sándor tanácselnök, a váradi önkormányzat képviseletében dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser, továbbá Ioan Mihaiu prefektus, dr. Aurel Mohan, az Egészségért Alapítvány vezetője (a díjazás egyik szervezője a Partium Alapítvánnyal egyetemben), dr. Marius Medruţ, a katonakórház megbízott vezetője és Iuliana Busuiog, a nővérek rendjének bihari vezetője köszöntötte a megjelenteket. A felszólalók méltatták az ápolók mindennapi munkáját, és felidézték a köztiszteletben álló iskolaalapító váradi orvos, dr. Mózes Károly alakját is. A díjátadást Székely István egyetemi tanár és diákja, Korodi Erik klarinétjátéka színesítette.

Bihar megyéből Rodica Mariana Cristea, a Félixfürdői Rehabilitációs Kórház felnőttosztályának főnővére, a nővérek Bihar megyei rendjének alelnöke, a Vasile Voiculescu Egészségügyi Líceum oktatója vette át elsőként az elismerést. Őt Samarjai Irén, a váradi dr. Gavril Curteanu Kórház nyugdíjas ápolónője követte, ő dr. Mózes Károlynak és kórháza névadó orvosának is munkatársa volt, a hematológiai és daganatos betegségekben szenvedő gyermekeket ápolta. Harmadikként a belügyminisztériumhoz tartozó váradi Avram Iancu Kórház (katonakórház) ápolónője, Nicoleta Mladin vette át a díjat, ő az 1990-es években Szomália fővárosában, Mogadishuban és Angolában is dolgozott az ENSZ égisze alatt működő román katonai misszió tagjaként. „Mivel tudom, mit jelent a háború, mindenkinek békét kívánok” – mondta az elismerés átvétele után.

Szatmár megyéből Szabó Erzsébet, a szatmárnémeti kórház tasnádi kihelyezett gyermekosztályának főnővére kapta a dr. Mózes Károly-díjat. Osztályukon az elhagyott gyermekeket gyógyítják s nevelik, amíg gyermekotthonba nem kerülnek, vagy örökbe nem fogadják őket.

2018.07.18
Galéria
Sorina Pintea, Samarjai Irén, Cseke Attila, dr. Mózes Gábor és Iuliana Busuiog
Szabó Erzsébet (jobbról) átveszi a díjat a tárcavezetőtől
Nicoleta Mladin
Rodica Mariana Cristea