Híres szőlővessző a szentjobbi Kopaszhegyen

Tavaly avatták fel Szent Orbán püspök szobrát a szentjobbi Kopaszhegyen. Egy évre rá, május 25-én ünnepség keretében ültették el az emlékhely mögött a szlovéniai Mariborból származó, közel négyszáz évesnek tartott öreg szőlő gyökeres vesszőjét.

A mérsékelten meleg idő kedvezett a Szent Orbán napjára időzített ünneplésnek. A nyárfasor mögött, enyhén ívelő szőlőskertek ölelésében vigyázza a jó termést a borászok védőszentje. Zatykó István a helyi Csáki Miklós Borbarátok Köre nevében köszöntötte a megjelenteket, Szabó Ödön parlamenti képviselőt, környező települések polgármestereit, meghívott vendégeket, valamint a szlovéniai Mariborból érkezett küldöttséget: Srecko Ornikot, az öreg szőlő programért felelős igazgatót, valamint Stane Kocutart, a maribori rádió vezetőjét, aki egyben a híres szőlő gondozója is.

Srecko Ornik a világ legidősebb szőlőjének történetét ismertette a jelenlévőkkel. 1972-ben szakértők egybehangzóan megállapították, hogy a szőlőtő közel négyszáz éves lehet. A tőke korát elismerte a Párizsban összeülő nemzetközi szőlészeti és borászati hivatal is. Harminc év óta minden évben megünneplik a szőlő metszését és szüretelését. 1991-től évente ajándékoznak szőlővesszőket szerte a nagyvilágba. Szlovéniában 100 helyen sarjadnak az öreg szőlő „utódai”. Az idős tőkéről metszett vesszőből eddig 60 országba került, a többi között Ausztráliába, Japánba, dél-amerikai államokba és a Vatikánba is.

Büszkék arra a helyiek, hogy Romániában elsőként Szentjobbnak adományoztak maribori szőlővesszőt – mondta Zatykó Jácint, a község alpolgármestere. Közölte még, hogy 2016 őszén vették fel a kapcsolatot a mariboriakkal, tavaly tavasszal már meghívták őket az ünnepélyes metszésre. Ez a szőlővessző újabb lehetőség boraink reklámozására, hisz bárhol a világon helyt tudunk állni velük – vélekedett az elöljáró.

Bogdán István és Májernyik Mihály római katolikus esperesek méltatták Orbán püspök ténykedését, és Isten áldását kérték a szőlővesszőre.

Szabó Ödön emlékeztetett arra, hogy a helyiek ragaszkodtak évszázados hagyományukhoz, nemcsak hogy nem engedték kivágni a tőkéket, hanem újabb telepítésbe fogtak. Minél többen vannak a borosgazdák, annál hatékonyabban tudnak érvényesülni – fejtette ki a törvényhozó.

A hagyomány szerint a szőlőtermés minőségétől függően vagy megvesszőzik, vagy borral öntözik Orbán püspök szobrát. Az esemény végén a helyi Vadvirágok népdalkör szolgálata mellett borral locsolták a védőszent szobrát, így köszönték meg az elmúlt évi bőséges és jó minőségű termést.

2018.07.18
Galéria
Emléktábla is megörökíti az eseményt
Zatykó Jácint vette át a Szlovéniából hozott gyökeres szőlővesszőt
Srecko Ornik (mikrofonnal) a híres tőke történetét ismertette
Az ültetés
Borral öntözték a védőszent szobrát
Kulcsszavak: