Megyeközi együttműködés az egészségért

Szatmár és Bihar megye magyar tanácselnökeinek együttműködésével javítanak az egészségügyi ellátáson a Bihar Megyei Sürgősségi Kórházban – erről PATAKI CSABA, a Szatmár és PÁSZTOR SÁNDOR, a Bihar Megyei Tanács elnöke számolt be szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján MARK ADRIÁN és GHEORGHE CARP, a két megyei kórház menedzser-igazgatójának társaságában.

Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök elmondta, a két megye, illetve a kórházak együttműködése nem új keletű, a mostani megállapodás ennek a kooperációnak egyik természetes hozadéka. „Mivel létezik az élő kapcsolat a két megye kórházainak szakemberei között, kiegyensúlyozott kommunikációról beszélhetünk akár intézményes szinten is. A mostani megegyezés újabb lépés azon az úton, amin már rég elindultunk: közös projekteket gondoltunk ki és valósítottunk meg a két megye érdekében, és a következőkben is közös pályázatok, programok megvalósításán fogunk dolgozni”.

Pásztor Sándor, Bihar megye RMDSZ-es tanácselnöke tudatta, hogy Gheorghe Carppal, a Bihar Megyei Sürgősségi Kórház menedzser-igazgatójával folytatott megbeszélések során derült ki, hogy Nagyváradon szükség volna egy szívpumpára, amelyet nyílt szívműtéteknél alkalmaznak, és tudta, hogy Szatmárnémetiben létezik egy ilyen új, használaton kívüli szerkezet. „Örülök, hogy megkeresésemre Pataki Csaba megyei tanácselnök és a Szatmár megyei kórház vezetősége megértette, hogy együtt erősebbek lehetünk, többet tehetünk az emberekért, egészségükért. Ennek nyomán már szeptemberben beindul egy olyan program, amely a legmagasabb szintű kardiológiai sebészeti beavatkozások térképére felhelyezi Nagyváradot, és természetes, hogy ennek a programnak a nyertese lesz Szatmár megye is, hiszen mi rendelkezünk a megfelelő szakorvos csapattal, a földrajzi közelség pedig kedvező ahhoz, hogy a súlyos, komplikált eseteket Váradra tudjuk hozni, és itt megfelelő ellátásban részesítsük a betegeket.”

A nagyváradi sajtótájékoztatón Mark Adrián, a Szatmár Megyei Kórház menedzser-igazgatója elmondta, mintegy öt évvel ezelőtt elindítottak egy programot, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések hatékonyabb kezelését, a bonyolultabb műtéti eljárások elvégzését célozta, de végül azzal kellett szembesülniük, hogy nincs megfelelő számú orvos, akik használhatnák az időközben megvásárolt modern felszereléseket. A most Nagyváradra átkerülő szívpumpát és a többi, az orvoslás szempontjából rendkívül fontos eszközt még akkor sikerült megvásárolniuk, amikor Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke és dr. Ritli László, a nagyváradi városi kórház orvos-igazgatója töltötték be az egészségügyi miniszteri tisztséget. A szívpumpa értéke megközelítőleg 200 ezer euró.

Dr. Gheorghe Carp az eszköz működését magyarázta el. Mint mondta, a nyílt szívműtétek esetében a szerkezet gyakorlatilag átveszi a szív szerepét, és biztosítja a vérkeringést, amíg a sebészi beavatkozás zajlik, így az orvosok könnyebben és hatékonyabban tudnak elvégezni különböző műtéteket, például szívbillentyű-operációt.

2018.07.18
Galéria
Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke
Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke