Bemutatkozik a hajdúváros legújabb fogorvosa

Bánffyhunyadon született, Marosvásárhelyen és Aradon tanult, majd Nagyszalontán találta meg élete párját, így lelt a hajdúvárosban új otthonra DR. TAMÁS LEVENTE fogorvos. Néhány héttel ezelőtt nyitotta meg rendelőjét a város központjában, a hétemeletes tömbház udvarában, a radiológiának is helyet adó épületben. Első tapasztalatairól, terveiről és a helyes fogmosás technikájáról is kérdeztük.

– Milyen út vezetett a nagyszalontai rendelő megnyitásáig?

– A Bánffyhunyadon töltött gyermekévek után Marosvásárhelyen végeztem el a fogtechnikusi képzést, majd Aradon folytattam a tanulmányaimat az egyetem fogorvosi szakán. Itt 2016-ban szereztem diplomát, ezt követően pedig dr. Vígh József nagyszalontai fogorvos mellett volt lehetőségem elsajátítani a szakma gyakorlati tudnivalóit. Időközben megismertem életem párját, a feleségemet, aki ma már a munkában is társam, és három csodálatos gyermeket nevelünk együtt. A tanulmányaim befejezése után nem kezdtem el azonnal fogorvosként praktizálni, ugyanis egy fogászati radiológia beindításával foglalkoztam, ami, Istennek hála, 2017 júniusa óta működik is sikeresen, és jó egy hónapja már a fogorvosi rendelőmben is nagy tisztelettel állok a páciensek rendelkezésére.

– Említette, hogy a felesége a munkában is a társa…

– Igen, az élet úgy hozta, hogy a párom, Erzsébet, a fogorvosi rendelőben is mellettem van, ugyanis asszisztensként segíti a munkámat, illetve a fogászati radiológián is dolgozik.

– Milyen napokon fogadják a pácienseket a fogászati rendelőben?

– Minden hétköznap nyitva vagyunk, bátran lehet jönni hozzánk, azonban ha nem sürgős esetről van szó, mindenkinek javasoljuk az előzetes időpont-egyeztetést annak érdekében, hogy a kedves páciensek ne vesztegessék idejüket fölöslegesen a váróteremben. Természetesen a sürgős eseteket lehetőség szerint soron kívül, azonnal ellátjuk, akár hétvégén is.

– Milyen szolgáltatásokkal várják a pácienseket?

– Jelenleg általános fogorvosi szolgáltatásokat nyújtunk, mint például foghúzás, fogtömés, gyökérkezelés, fogpótlás: korona, híd, protézis, valamint fogfehérítéssel is foglalkozunk.

– A jövőben bővíteni szeretnék a kínálatot?

– Igen, nem titkolt célom tovább képezni magam, például implantológiában, de a tervek között szerepel az esztétikai fogászat területén is széles körű szolgáltatást nyújtani a pácienseknek.

– Fogorvosként melyek az első tapasztalatai? Milyen problémákkal keresik fel önt a nagyszalontaiak?

– Azt látom, hogy általános gond a fogszuvasodás és az ínysorvadás. Sajnos sokan küzdenek fogszuvasodással, s ebből adódóan rendszeresen keresnek fel olyanok, akiknek tömés, gyökérkezelés jelenthet megoldást a fogászati problémáikra, de sajnos gyakran előfordul az is, hogy már menthetetlen a fájó fog, ilyenkor pedig kénytelenek vagyunk eltávolítani. A másik általános betegség az ínysorvadás, ennek a kezelésével ma már egy külön ágazat, a parodontológia foglalkozik.

– Mit tehetünk a fogászati panaszok megelőzéséért?

– Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a napi kétszeri fogmosás, a fogselyem használata fogmosás előtt, ezt ajánlott naponta egyszer elvégezni, de legalább hetente kétszer-háromszor. Ajánlott a szájvizek használata, a rendszeres fogászati ellenőrzés, legalább évente egyszer, az ínysorvadás megelőzése végett pedig különösen fontos a dohányzás mellőzése, a fogkövek eltávolítása, illetve ha a fogorvos szükségesnek ítéli, a speciális fogkrémek használata.

– Mi a teendő fogérzékenység, fogínyvérzés esetén?

– Az érzékenység kialakulásának mindig valamilyen oka van, éppen ezért mondhatjuk, hogy az érzékenység figyelmeztető jel, ami arra sarkall, hogy látogassuk meg a fogorvost, ugyanis apró, észre sem vehető szuvasodások lehetnek a fogzománc alatt, s ez okozza az érzékenységet. Az ilyen apró tüneteket idejében kezelve elkerülhető a későbbi, komoly fogszuvasodás. Érzékenységet okozhat továbbá az ínysorvadás is, hiszen ez esetben az összehúzódó íny miatt a foggyökér egy része védelem nélkül marad, így könnyen kialakulhat fokozott érzékenység. A fogínyvérzés szintén nem normális állapot, okozhatja a fogkő, fogínygyulladás, ínysorvadás és a nem megfelelő fogmosás is.

– A megfelelő fogmosás technikájáról megoszlanak a vélemények. Ön mit javasol, hogyan kell helyesen fogat mosni?

– A helyes fogmosás a körkörös mozgásra épül, valamint a legfontosabb, hogy mindig az íny irányából indulva, onnan távolodva végezzünk függőleges mozdulatokat azért, hogy az íny ne sérüljön. Ez a fogak külső és belső felszínére is érvényes, a rágófelszíneket viszont előre-hátra irányú, határozott mozdulatokkal kell tisztítani azért, hogy az ott található sáncocskák és mélyedések is megtisztuljanak. Az is fontos, hogy az összes fog legyen jól megtisztítva, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy egyes fogakat ne tisztítsunk meg eléggé. Az alapos és helyes fogmosás időtartama legalább 3 perc. Ajánlom az elektromos fogkeféket, ezeket már elérhető áron meg lehet venni, és nagyon praktikusak, mert gyors, körkörös mozgásokat végeznek, olyan mozgásokat, amiket kézzel nehezebben és lassabban tudunk elvégezni. A műfogak (koronák és hidak) tisztítására egy nagyon jó eszközt ajánlok, ami hasonlít egy elektromos fogkeféhez, és úgy működik, hogy nagyobb nyomással vizet lehet spriccelni a koronák és hidak alá, hogy az ott található rések is megtisztuljanak, s így el lehet kerülni az ínygyulladást és a koronák alatti fogak romlását.

2018.07.30
Galéria
Dr. Tamás Levente és neje, Erzsébet a munkában is társak
Kulcsszavak: