Rangos elismerés Dimény Leventének, a Szigligeti Színház művészének

A kortárs táncművészet partiumi megteremtését és népszerűsítését szolgáló munkája elismeréseképp Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Dimény Leventét, a nagyváradi Szigligeti Színház színművészét-koreográfusát.

Dimény Levente 1975-ben született Székelyudvarhelyen. Középiskolai tanulmányait követően a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színművészeti képzésében vett részt olyan kiváló mentorok tanítványaként, mint Boér Ferenc, Spolarics Andrea, illetve Biró József. Dimény1999-től a nagyváradi Szigligeti Társulat tagja, később, 2009-2011 között művészeti vezetője. Színészi alakításai mellett nemegyszer rendezőként, illetve koreográfusként is részt vesz színházi és táncszínházi munkákban anyaintézményében, valamint rangos romániai és magyarországi színházakban egyaránt.

A nagyváradi magyar előadóművészeti intézmények átszervezését követően, 2012-től 2018-ig a Szigligeti Színház égisze alá tartozó Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója. A tánctársulat vezetőjeként meghirdetett művészeti programját a hagyománytisztelet és a progresszív szemlélet jellemzik, és olyan előadások fémjelzik, mint a Nagyvárosi bújdosók (rendező: Novák Péter), a Világcirkusz (rendező: Juronics Tamás) vagy a Közép-Európa Táncszínházzal együttműködésben született Stabat Mater (rendező: Kun Attila). Számtalan tánc- és összművészeti program kezdeményezőjeként 2015-től kezdődően főszervezője az Infinite DanceFesztiválnak, amely a határmenti régióban egyedülálló módon valósítja meg a táncművészeti nevelést és a különböző táncszínházi műfajok népszerűsítését.

 

 

 

2018.08.20
Galéria