Néptánccal, irodalommal ünnepeltek Margittán

Margitta, Micske és Berettyószéplak együtt ünnepelte a nemzeti összetartozás napját egy nagyszerűen összeállított verses-néptáncos műsorral a megyei jogú város felújított művelődési házában. Eredetileg hamarabb lett volna a bemutató, ám Deák Andrea, a margittai magyar iskola aligazgatója javaslatára június 4-re időzítették.

A program a nagyváradi Szigligeti Színház Színház az iskolában, iskola a színházban című projektje által valósult meg. Alcíme Hídavatás, mivel Arany János balladáit dolgozták fel a megye több középiskolájának diákjai, amatőr néptáncosai részvételével, Fodor Réka színművész, valamint Forgács Zsombor és Rácz Lajos táncművészek irányításával. Hat várost vontak be a programba: Nagyváradot, Nagyszalontát, Margittát, Érmihályfalvát, Belényest és Székelyhidat. A margittai bemutató volt a programsorozat záróeseménye, az előadásba a margittai Horváth János Elméleti Líceum amatőr színjátszóin és a Gyöngyvetők Néptáncegyüttesen kívül bevonták a berettyószéplaki Bodzavirág és a micskei Görböc néptánccsoportot is. Ezek a tánccsoportok együtt is készültek, a kisebbek Margittán, a nagyobbak pedig Micskén. A teljes program megvalósításán mintegy százötven diák dolgozott együtt. Céljuk volt az is, hogy emléket állítsanak a 201 éve született költőóriásunknak.

Margittán moldvai, szilágysági, marosszéki, kalotaszegi és rábaközi táncokat mutattak be az igen szépszámú közönségnek. A színjátszók pedig Arany János balladáit – Ágnes asszony, A walesi bárdok, Vörös Rébék –, illetve A tudós macskája című versét mutatták be színpadi feldolgozásban. A műsor fináléjában a néptáncosok közösen gyermekjátékokat, valamint sóvidéki táncokat adtak elő. A Hídavatás projekt a magyar kormány, a Miniszterelnökség államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával jöhetett létre.

A műsorvezetés feladatát Deák Andrea aligazgató, néptáncoktató, a Pro Folk Társaság elnöke látta el. A bemutató után köszönetet mondott a három iskola vezetőinek és diákjainak a színvonalas műsor létrehozásáért, s okleveleket adott át nekik. Kiemelten köszönte meg a Szigligeti Színház és a Nagyvárad Táncegyüttes művészeinek munkáját, ők több mint fél éven át irányították hétvégeken a diákok munkáját. A micskei iskola igazgatója, Hodgyai Edit néptáncoktató is kifejezte köszönetét.

A közönség nagyszerűen érezte magát, hálájának vastapssal adott hangot. Nemzeti összetartozásunkat hagyományaink, közös nyelvünk, irodalmunk és kultúránk fejezi ki a legjobban, aminek tanúi lehettek ezen a műsoron. A szervezők egyébként szeretnék folytatni az együttműködést mind a táncosokkal, mind a színjátszó csoportokkal. Mivel a tanulók szívesen csatlakoztak, minden esélye megvan annak, hogy ősztől folytatódjanak a programok.

 

2018.08.22
Galéria
Margittai színjátszók Ágnes asszony balladáját adták elő
Margittai táncosok
Össztánc a fináléban
Micskei néptáncosok
A berettyószéplaki néptánccsoport
Kulcsszavak: