Átadták a Rimanóczy-díjakat

Két elismerést adtak át csütörtökön az ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte nagyváradi városházán. A család egyenes ági leszármazottai, Rimanóczy Kálmán és Péter ez évben is jelen voltak a város épített örökségének gazdagításáért, védelméért járó elismerés átadásán.

A díjat az ifj. Rimanóczy Kálmán halálának századik évfordulóján, 2012-ben alapította az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A díjakat a műemlékvédelem terén kimagasló teljesítményt nyújtó szakembernek ítélik oda. A kezdeményező, Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök, parlamenti képviselő köszöntötte a megjelenteket az augusztus 23-i átadáson a nagyváradi városháza dísztermében. Ebben az évben vehette át a kitüntetést a tavalyi és az idei díjazott is a díj névadója leszármazottainak jelenlétében.

A 2017-es Rimanóczy-díjat Emődi Tamás, a 2018-ast pedig Pafka Ernő érdemelte ki a kuratórium döntése alapján, előbbi távollétében testvére, Emődi András vette át az oklevelet és a Deák Árpád szobrászművész készítette, Id. és Ifj. Rimanóczy Kálmát ábrázoló bronz domborművet. A laudációkat Péter I. Zoltán helytörténész írta, Emődi Tamásét Botházy Nándor, a nagyváradi RDMSZ-szervezet ügyvezetője, Pafka Ernőét pedig Meleg Vilmos, a szervezet elnöke olvasta fel.

2018.08.24
Galéria
Emődi András, Rimanóczy Kálmán, Rimanóczy Péter, Pafka Ernő és Szabó Ödön