A görögkatolikus püspöki palota felújítását tervezik

A Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség és a város önkormányzata megállapodott arról, hogy az önkormányzat 20 évre kezelésébe vegye az épületet, és elvégezze annak felújítását. Bankszámlákat nyitottak az adományoknak, és egyéb felajánlásokat is fogadnak.

A palota udvarán Virgil Bercea görögkatolikus püspök és Ilie Bolojan nagyváradi polgármester adott rövid sajtónyilatkozatot. Mivel még folynak a vizsgálatok a szombat éjszakai tűzvész okának kiderítésére, csak rendőri kísérettel mehettünk az udvarra. Virgil Bercea Jób szavait idézte: „Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az úr neve”. A láthatóan megtört egyházi elöljáró az is hozzátette, az Úr segítségét kérik, hogy az eredeti terveknek megfelelő felújítás után a váradiaké lehessen az épület. A püspök elmondta, hogy felhívta az ortodoxok pátriárka, a zsidó, a református, és neoprotestáns felekezetek is támogatásukról biztosították, az európai püspökök pedig együttérzésük kifejezése mellett támogatást is ígértek.

Virgil Bercea megköszönte a váradi és a megyei önkormányzat a prefektúra segítőkészségét is, és azt is elmondta: „A rendőrök és a tűzoltók, szegények, mindent megtettek, amit tudtak, az Isten fizesse meg a munkájukat.”

A polgármester bejelentette, hogy együttműködésre lépnek a püspökséggel, 20 évre kötnek partnerséget az épület felújítása céljából. Miután véget ér a rendőrség és az ügyészség még zajló vizsgálata, a romeltakarítás következik, és statikai felmérést végeznek, amelyből kiderül, mi maradhat meg és mit kell esetleg lebontani, mert nem biztonságos. Ezt követően tudják meg, milyen munkákat kell elvégezni. Ősszel a lehető leghamarabb felkészítik az épületet a télre, hogy ne károsodjon tovább, majd elkészül a felújítási terv.

A Bihar Megyei Tanács keddi ülésén - az idei költségvetés módosításával 100 ezer lejt különített el a püspökség részére gyorssegélyként az állagmegóvás céljára. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is közleményben tudatta, hogy „lehetőségeihez mérten mindennemű támogatást megad az épület helyreállításához”. Egyúttal felhívást intézett „minden jóakaratú emberhez, aki szakértelmével segíteni szeretné a palota újjáépítését, hogy szándékát jelezze a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség munkatársánál, Constantin Ovidiu mérnök úrnál a 0771/692–796/os telefonszámon.” Az anyagi támogatás lehetőségeiről is időben tájékoztatnak.

A polgármester megköszönte az eddigi felajánlásokat, és kérte, hogy az adományokat a következő számlaszámok valamelyikére utalják:

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA

IBAN: EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401

          RON – RO31BTRLRONCRT0463151401

          USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401

          CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401

          GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401

          HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401

          SWIFT: BTRLRO22

Banca Transilvania, Sucursala Oradea.

2018.08.28
Galéria
Ilie Bolojan és Virgil Bercea
Hihetetlennek tűnik, de a belső udvar falai nem kormosak…