Dolgoznak a Darvas-házban

A munkálatok mintegy 15 százalékát végezték el a nagyváradi Darvas-házon, ahol a város szecessziós múzeumát alakítják ki.

A tető már szinte teljes egészében elkészült, az elektromos-, víz- és egyéb vezetékek cseréjét is megkezdték a Darvas-házban. A Rimanóczy (ma Iosif Vulcan) utcai műemlék épületbe liftet is beszerelnek, hogy a jövendő múzeumot akadálymenetesítsék.

Nemcsak múzeumi tereknek ad majd otthon az épület, mondta Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester, aki Dana Moţoc projektvezető, a műszaki támogatást nyújtó Marcela Halasz, a kivitelező Constructorul Sălard Kft.-t képviselő ifj. Guba Jenő és Florian Pantea építésvezető társaságában meg is mutatta az ingatlant a sajtó képviselőinek.

Az alagsorban, a földszinten és az emelten egyaránt folyik a munka, a tető szinte teljesen elkészült már. A padlót sok helyen felszedték, a falak is leverve, néhol erősíteni is kellett az épületen, hangzott el. A tervek szerint az alagsorban és a földszinten lesznek például az alkotóműhelyek, a virtuális könyvtár, az emeleten egy szecessziós stílusú lakást rendeznek be, hiszen az épülettel bútorokat is megvásároltak az egyik lakrész volt tulajdonosától, az emeleti helyiségeket pedig kiállítótermekké alakítják át, állandó és időszakos tárlatoknak is helyet adnak majd.

Az építkezést január 22-én kezdték el, a kivitelezőknek 24 hónapjuk van a munkára. A házat uniós projekt segítségével újítják fel, a támogatás értéke körülbelül 1,9 millió euró, a váradi önkormányzatnak 2 százalékos önrésszel kellett hozzájárulnia.

 

2018.08.30
Galéria
Kívül-belül folyik a munka