Támadás védtelenek ellen

Az élővilágban a növények képesek a legkevésbé védekezni az őket érő támadások ellen. Ha patetikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy csupán némán tűrnek és szenvednek. Ám nem az érzelgés a célom, hanem dühöm kibeszélése, nemrég ugyanis olyasmit láttam, amitől napokig nem tudtam szabadulni.

Nem tartom magam ádáz természetvédőnek, de ami sok, az sok. Próbáltam megérteni, sőt másoknak is magyarázni, hogy nem baj, ha egy utcának frissítik a növényzetét, s ha a túl sok árnyékot adó hatalmas gesztenyefák helyére platáncsemetéket ültetnek. A két-három éve lezajlott főtéri átalakítás dühödt fanyüvését is így magyaráztam, s az azóta meggyökeresedett díszfák idén tavasszal gazdag látvánnyal igazolták a megelőlegezett bizalmat. De tavasszal a régi váradiak Rédaiként becézett parkjában, a Rhédey kertben elkövetett, ámokfutáshoz hasonló fairtás, majd a színház előtti egész tér rajtaütésszerű lekopaszítása és különösen a helyszínen tetten ért abszolút szakszerűtlen, barbár öldöklése a tiszafáknak felháborított. Csak tetézte a mérgemet, hogy nem a tél végi, biológiai ébredés előtt vitték véghez mindezt, hanem már jóval a fiziológiai folyamatok beindulása után. S az továbbfokozta a felháborodást, hogy a máskor ímmel-ámmal, többrendbeli pihenést beiktató, szakszerűtlenül dolgozgató emberek keze alatt most – csodák csodája! – égett a munka.

Nem voltam egyedül a felháborodásommal, az egész világ tudomást szerezhetett a közösségi oldalakon háborgóktól, mi is történik Váradon a védtelen fákkal. Legutóbb aztán a Körös jobb partján, épp szemben a városházával újabb merényletet követtek el: a tiszafák nyiszálása ehhez képest tökéletes szakmunka volt. Ezzel most már végképp bebizonyosodott a jó ideje bennem lappangó, mélylélektani elemzésekre támaszkodó gyanúm: olyan emberek műve mindez, akik gyerekkoruktól kezdve elvágytak világvégi kis falvaikból, folyton arról álmodozva, hogy végre aszfaltot taposhasson pucér talpuk. Városra kerülve elég hamar megbarátkoztak ugyan a cipőviselés gondolatával, de a falusi világ tagadása az élő növényzet iránti ádáz gyűlöletben koncentrálódott: kiirtani mindent, ami a régi, megvetett életterükre emlékeztetne. A lakásokba művirágot és üveghalakat hordtak és megkezdték az erőltetett betonozást, a támadást a védtelenek ellen.

A városban azt beszélik, hogy a vízparti fagyilkolásra azért került sor, mert égető szükség lett a folyó fölé hajló negyedik (vagy ötödik?) „kocsmakölteményre”. S ha rongyrázóék körében ez az új divat, az ülepünk alatt csobogó víz, akkor nem lehet a kiszemelt helytől néhány lépésre, hajdan „budi bárként” tisztelt és közkedvelt szórakozóhely mellett felépíteni!

Nem tudom, a város melyik részén, milyen mértékben következik be egy újabb pomicídium, de jó volna, ha az akciót beintő(k) egyetlen pillanatra elgondolkodnának bár azon, hogy a fák csak oxigénnel frissíteni képesek a városi élet mindenekelőtt kipufogógázzal szennyezett levegőjét, árnyékot tudnak adni a nyári, egyre kegyetlenebb hőségben, és élő szépséggel teszik vonzóbbá az élettelen köveket. De bármennyire is akarnának, az emberi irtásvággyal nem bírnak szembeszállni, nem tudnak sehogy védekezni ellene: lehajtott lombkoronával adják meg magukat, búcsúznak el az élettől.

2018.09.04
Galéria